Hlavní obsah

Prigožin otočil: U Bachmutu zůstáváme

Jevgenij Prigožin, šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, v neděli upustil od plánů stáhnout své síly z Bachmutu na východě Ukrajiny poté, co měl přes noc obdržet příslib, že dostanou všechny zbraně potřebné k dobytí zničeného města.

Foto: Telegram

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin před svými bojovníky oznamuje stažení z Bachmutu

Článek

Prigožin v pátek oznámil, že jeho skupina, která stála v čele několikaměsíčního útoku na Bachmut, se k 10. květnu stáhne, protože podle něj jeho muži neměli dostatek munice a utrpěli v důsledku toho „zbytečné a neopodstatněné“ ztráty.

Prigožin, který veřejně opovrhuje ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem a nejvyššími armádními představiteli kvůli jejich vedení války na Ukrajině, dále sdělil, že úředníci v Moskvě, jež sžírá „malicherná závist“, zadržují klíčové dodávky pro jeho muže.

V neděli ovšem Prigožin ve zvukové zprávě, kterou zveřejnil na svém kanálu na Telegramu, oznámil změnu: „Přes noc jsme dostali bojový rozkaz, poprvé za celou tu dobu.“

„Slíbili nám tolik munice a zbraní, kolik potřebujeme k pokračování dalších operací. Slíbili nám, že na křídle bude rozmístěno vše, co je potřeba, aby nás nepřítel neodřízl (od zásobování). Je nám řečeno, že v Arťomovsku (ruské označení Bachmutu) můžeme postupovat, jak uznáme za vhodné,“ dodal.

Surovikin na scéně

Prigožin v neděli rovněž uvedl, že ruské ministerstvo obrany pověřilo generála Sergeje Surovikina, aby pracoval po boku Wagnerovy skupiny.

Surovikin velel ruskému tažení na Ukrajině několik měsíců, než nad ním převzal celkové operační velení náčelník generálního štábu – armádní generál Valerij Gerasimov.

PŘEHLEDNĚ: Hlavní tváře ruského válečného tažení

Válka na Ukrajině

Po oznámení Prigožina o plánovaném stažení wagnerovců se ohlásil čečenský vůdce Ramzan Kadyrov s tím, že je mohou u Bachmutu nahradit jeho bojovníci.

„Podepsal jsem dopis adresovaný vrchnímu veliteli ozbrojených sil Ruské federace Vladimiru Putinovi s žádostí, aby vydal rozkaz k přesunu (čečenských) speciálních jednotek rychlého nasazení Achmat do města Arťomovsk,“ uvedl v sobotu.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak v neděli na Twiteru uvedl, že podobné řeči o útočení u Bachmutu není třeba rozebírat. Jde podle něj jen o „primitivní odvádění pozornosti“. „Teď jde hlavně o klid před bouří, hromadění zbraní a ničení ruského týlu,“ napsal.

Bitva o Bachmut, který Rusko považuje za odrazový můstek k dalším městům v ukrajinském Donbasu, jejž stále nemá pod kontrolou, se stala nejintenzivnějším konfliktem, který si během několikaměsíčních krutých bojů na obou stranách vyžádal tisíce obětí na životech.

Ukrajinské jednotky byly v posledních týdnech zatlačeny zpět, ale drží se ve městě, aby způsobily Rusům co nejvíce ztrát před plánovaným velkým náporem Kyjeva proti invazním silám kdesi na tisíc kilometrů dlouhé frontové linii.

Rusové si v úterý připomínají vítězství nad nacistickým Německem. Kyjev očekává, že budou chtít k tomuto datu dosáhnout nějakého vojenského úspěchu.

Místo wagnerovců nastoupí u Bachmutu kadyrovci, uvedl Prigožin

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám