Hlavní obsah

Příbuzné obětí veder hledají ve Francii znalci rodokmenů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Po příbuzných víc než 80 obětí srpnových veder ve Francii, o jejichž ostatky se pařížské radnici dosud nikdo nepřihlásil, začali pátrat genealogové. Mravenčí práce odborníků na rodokmeny už přinesla první výsledky, na jejichž konci se experti setkávají nejen s překvapením, ale někdy i s netečností nalezených vzdálených příbuzných obětí tropického počasí.

Foto: archiv NDM Ostrava

Aleš Bílík, Veronika Lazorčáková, Igor Orozovič a Petra Lorencová v chystané inscenaci Sen noci svatojánské.

Článek

"Některé rodinné příběhy jsou extrémně komplikované. Nelze vždy mluvit jen o dětech, které nechaly zemřít své rodiče v osamění," řekl jeden z genealogů listu Le Figaro.

Vnučka nevěděla, že má babičku

Příkladem je životní příběh jisté Suzanne, která byla s dalšími "nevyžádanými" oběťmi veder pohřbena na náklady pařížské radnice do prostých hrobů určených pro chudé na předměstí metropole.

Genealogové zaskočili svým telefonátem její 18letou vnučku žijící na Korsice, která o existenci babičky neměla ponětí. "Hledám ji už téměř 40 let. Ztratil jsem ji z očí v roce 1963, když jsem se nechal naverbovat do armády," tvrdí syn Suzanne.

Jeho matka podle něj odešla od rodiny, znovu se provdala v Paříži a nedorazila ani na pohřeb své dcery z prvního manželství. I když se mu matku díky úřední korespondenci o několik let později podařilo najít, odmítla s ním komunikovat.

Úřední záznamy prozradí vše

"Máme štěstí, že Francie má snad vůbec nejdokonalejší a nejpřísnější občanský rejstřík na světě," říká Thierry Boudot, šéf čtyřčlenné skupiny genealogů. Díky nejrůznějším úředním záznamům se jim tak podařilo najít také vzdálené příbuzné Philippa Heurteauxe, který zemřel bez potomků ve věku 77 let.

Během pátrání odhalili události, které poznamenaly Philippův život. Rozvod rodičů po 17 letech společného života, sňatek otce s profesorkou tance, která s nimi žila v domě, předčasné úmrtí dospívající sestry, to všechno na něj prozradily úřední záznamy.

Telefony zvoní u sousedů

Mozaiku života opuštěných zemřelých však experti neskládají jen z úředních dokumentů. "Hodně času strávíme u telefonu. Nejlepší stopy poskytnou sousedé, vzdálení strýčci či majitelé domů," říká Thierry Boudot. Jeho tým tak například vydedukoval, že Philippe patrně vůbec nepracoval a žil z renty, kterou mu odkázal jeho otec - lékárník a válečný hrdina.

Na konci pátrání se však tentokrát genealogové setkali s netečností. Jako nejbližšího příbuzného Philippa totiž našli jeho osmdesátiletou sestřenici, kterou informace o smrti bratrance nijak nerozrušila. "Naposled jsem ho viděla, když mi bylo deset," řekla sestřenice. I po pečlivém pátrání tak Philippe zřejmě zůstane pochován v části hřbitova mezi nuzáky a bezdomovci.

Reklama

Související články

Vedru podlehlo ve Francii už 3000 lidí

Až tři tisíce lidských životů má na svědomí vlna nebývalých veder, která už dva týdny sužuje Francii. "Počet úmrtí přímo či nepřímo spojených s horkem může...

Výběr článků

Načítám