Hlavní obsah

Příběh dívky, která přežila 17 dnů pod troskami textilky, je prý podvod

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dháka

Když se v dubnu zřítila v bangladéšské Dháce továrna, v troskách budovy zemřelo 1129 lidí. Symbolem naděje se při tomto neštěstí stala 19letá Rešmi Bégamová, kterou záchranáři našli po 17 dnech v sutinách živou. Jeden z jejích bývalých kolegů však nyní tvrdí, že celý její příběh je podvod. Dívka s ním prý z budovy utekla hned po pádu budovy, informoval dailymail.co.uk.

Záběry, které obletěly celý svět: v troskách zřícené budovy našli po 17 dnech živou ženu Video: Reuters/Samoy TV

 
Článek

Záběry z trosek osmipatrové textilky Rana Plaza, ze kterých záchranáři po více než dvou týdnech vyprostili živou ženu, obletěly celý svět. Muž, který v továrně rovněž pracoval, ale tvrdí, že celou story vykonstruovala tamní vláda.

„Uprchli jsme spolu, společně jsme vylezli z trosek. Strávili jsme dva dny v nemocnici, ale ona pak zmizela. Znovu jsem ji uviděl až za 17 dnů v televizi. Říkají, že to byl zázrak. Ale byl to podvod,“ uvedl muž, který ze strachu z vládních represí tají své jméno.

Jeho verzi potvrzuje i zjištění bangladéšských novin Amar Desh. Dívka při výpovědích tvrdila, že se skrz trosky musela prodírat za vodou. Po vyproštění ale neměla na rukou žádné škrábance a také sárí, které měla na sobě, nebylo špinavé. Když se navíc po více než dvou týdnech dostala ze tmy na sluneční svit, světlo jejímu zraku nepůsobilo zjevné potíže.

Dívka popisuje, jak přežila 17 dní zavalená pod troskami zřícené budovy Video: Novinky/Reuters

Bégamová, která v továrně pracovala jen tři týdny, je nyní zaměstnankyní pětihvězdičkového hotelu v hlavním městě za téměř čtyřnásobný plat, než jaký měla předtím. Minulý týden se objevila na tiskové konferenci, která byla po dotazu, zda její záchrana nebyla zinscenovaná, rázem ukončena.

Reklama

Výběr článků

Načítám