Hlavní obsah

Při zásahu izraelské armády na Západním břehu zemřelo devět Palestinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při zásahu izraelské armády na okupovaném Západním břehu Jordánu bylo ve čtvrtek ráno zabito devět Palestinců, dalších 16 utrpělo zranění. Incident se stal během ozbrojených střetů v uprchlickém táboře na okraji města Džanín.

Foto: Majdi Mohammed, ČTK/AP

Džanín po čtvrtečním útoku

Článek

Jednou z obětí je podle palestinských úřadů starší žena. Z 16 zraněných jsou tři ve vážném stavu. Podle listu The Times of Israel jde o jeden z nejtragičtějších střetů na Západním břehu za posledních několik let.

Zdravotníci uvedli, že situace na místě je velmi obtížná. Do nemocnic stále přicházejí zranění a izraelské síly brání práci sanitek a zdravotníků.

Stanice Kan informovala, že izraelské jednotky vtrhly do uprchlického tábora v Džanínu, aby zadržely vysoce postaveného člena ozbrojené skupiny Islámský džihád, který údajně připravoval teroristický útok.

Ozbrojenci z této skupiny podle deníku The Times of Israel na vojáky útočili pomocí střelných zbraní a výbušnin. Podle svědků, na které se odvolávají izraelská média, těžce vyzbrojení vojáci přijeli do tábora s buldozery. V úzkých uličkách se pak dlouho ozývaly střelba a exploze.

Napětí na Západním břehu Jordánu v poslední době vzrostlo. Uprchlický tábor na okraji města Džanín je dlouhodobě místem nepokojů a střetů palestinských a izraelských sil.

Kancelář palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse zásah odsoudila a označila ho za „masakr provedený izraelskou okupační vládou za mlčení mezinárodní komunity“. Palestinské ministerstvo zahraničí vyzvalo mezinárodní společenství, aby zasáhlo.

Skandál v Tel Avivu. Stropnický se setkal na české ambasádě s proruským aktivistou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám