Hlavní obsah

Skandál v Tel Avivu. Stropnický se setkal na české ambasádě s proruským aktivistou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) hodlá řešit setkání českého velvyslance v Izraeli Martina Stropnického s proruským aktivistou Žarkem Jovanovičem. Potkali se tento týden na českém velvyslanectví v Tel Avivu. Lipavský si vyžádal zápis z jednání.

Foto: Facebook/Žarko Jovanovič, Bez zdroje

Velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický a Žarko Jovanovič

Článek

„Přijetí takové návštěvy považuji za vážné pochybení pana velvyslance. Jeho úkolem je svědomitě reprezentovat českou diplomacii, což je rozhodně v rozporu s tím, že se setkává a fotografuje s čelnými představiteli proruské dezinformační scény,“ uvedl Lipavský na Twitteru v reakci na fotografie ze setkání, kterými se Jovanovič pochlubil na sociálních sítích.

„Vyžádal jsem si od něj detailní zápis ze setkání včetně toho, proč přijal delegaci pana poslance (Jana) Hrnčíře v tomto složení,“ uvedl ke skupině kolem poslance SPD s tím, že po vyhodnocení zápisu se rozhodne o dalším postupu.

Česko na prvním místě? Na protivládní demonstraci byl na pódiu i proruský aktivista

Domácí

O prošetření návštěvy požádal ministra i předseda Meziparlamentní skupiny ČR - Izrael Jan Bartošek (KDU-ČSL), podle něhož musel velvyslanec a bývalý ministr vědět, s kým se fotil.

„Martin Stropnický není žádný neználek, dle mě je jedinou možností neprodlená rezignace. Svým jednáním poškozuje reputaci ČR,“ apeloval na ministra.

Stropnický Deníku N řekl, že minulost a aktivity své návštěvy a toho, s kým se při ní fotí, předem neověřoval. „Nemohu mít přehled o tom, kdo působí v dezinformační sféře u nás,“ řekl. Stropnický dodal, že při návštěvách se chce fotit každý, je na to zvyklý.

Jovanovič patří mezi známé postavy proruské dezinformační scény.

Žarko Jovanovič

Patří mezi vlivné proruské aktivisty v Česku. Pořádá demonstrace, provozuje dezinformační televizi Raptor-TV. Podle webu Hlídací pes pracuje pro ruskou státní televizi VGTRK a v roce 2020 spolupracoval na reportáži o odstranění sochy maršála Koněva na Praze 6, kterou odvysílala ruská státní televize. Je také členem spolku Hej, občané, který na svých stránkách uvádí, že je „připraven podpořit proces vystoupení z EU“ a chce „omezit naši závislost i účast v NATO v návaznosti na obnovení naší vlastní obranyschopnosti“. Po brexitu zveřejnil na Facebooku fotku s dalším proruským aktivistou Zdeňkem Kratochvílem. Oba mají odznáčky s nápisem „Agent Kremlu“ a v popisku stojí: „Agenti Kremlu slaví brexit.“

Reklama

Výběr článků

Načítám