Hlavní obsah

Při útoku na čečenský autobus zahynuli tři lidé

Novinky, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GROZNYJ

Při pátečním ranním útoku na autobus v čečenském hlavním městě Grozném zahynuli tři lidé a deset bylo zraněno. Oznámila to městská prokuratura, která ihned zahájila vyšetřování. Výbušnina explodovala v autobuse nedaleko autobusového nádraží, téměř v centru města. Jeden člověk zahynul na místě, další dva na cestě do nemocnice.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

K útoku použili teroristé nálož s usměrněným účinkem, která byla položena na pravidelné trase autobusu. Současně s ním byly poškozeny i dva osobní automobily značky OKA a VAZ. Řidič prvního z ni, válečný veterán, na místě zahynul.

Týž den se pyrotechnikům podařilo zabránit výbuchu další nálože na Sadové třídě, rovněž na trase autobusových linek. Na nálož upozornil řidič autobusu, který si všiml podezřelého chování dvou mužů v osobním automobilu.

V očekávání amnestie

Republikový prokurátor Vladimír Kravčenko prohlásil, že cílem podobných pumových útoků je destabilizace situace v Čečensku po schválení nové ústavy v březnovém referendu.  Rovněž se očekává schválení amnestie pro povstalce i vojáky federálních sil, kteří se nedopustili závažných trestných činů.

Amnestii navrženou ruským prezidentem Vladimírem Putinem schválila minulý týden Státní duma, dolní komora ruského parlamentu v prvním čtení a její konečné schválení se očekává v brzké době.

Reklama

Výběr článků

Načítám