Hlavní obsah

Při explozi letadla v Súdánu 13 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHARTÚM

Při výbuchu nákladního letadla typu Antonov-12 v pondělí na jihu Súdánu zahynulo všech 13 osob na palubě. Podle agenturních zpráv letoun sovětské výroby explodoval, když se připravoval na přistání ve městě Wau ležícím 850 kilometrů jižně od súdánské metropole Chartúmu.

Foto: archiv NDM

Hlavní protagonisté na scéně - Martina Šnytová (Helena) a Aleš Briscein (Paris).

Článek

K incidentu došlo včera kolem půl třetí odpoledne našeho času. Ačkoliv jižní Súdán je již 20 let dějištěm ozbrojeného konfliktu, generální manager letecké společnosti Saria Abdal Kádir, jíž letoun patřil, odmítl spekulovat o možnosti, že by stroj byl sestřelen.

V oblasti nedochází k žádným nepřátelským akcím od doby, kdy chartúmská vláda a jihosúdánští povstalci usilují o mírové vyřešení konfliktu.

Vše vyšetří speciální komise

V letadle zahynula šestičlenná posádka tvořená občany zemí bývalého Sovětského svazu, konkrétně čtyřmi Arménci, Rusem a Uzbekistáncem. Zbývající oběti byli Súdánci.

Letoun byl na pravidelné obchodní cestě z Chartúmu do Wau, upřesnil Kádir. "Šlo o běžný komerční let. Stroj explodoval čtyři kilometry od letiště, když se připravoval na přistání," dodal. Stroj dopravoval pšenici a další potraviny a kromě toho také finanční zásilku Súdánské banky.

Příčinu výbuchu bude z rozhodnutí vlády vyšetřovat tým technických odborníků, který by měl do Wau dorazit ještě dnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám