Hlavní obsah

Přeživší studenti střelby v Parklandu jsou šokováni Bidenovou nečinností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parkland

Zatímco jinde se slavil svatý Valentýn, obyvatelé floridského městečka Parkland si připomínali čtvrté výročí hrůzného činu, který si vyžádal 17 obětí na tamní střední škole. Přeživší střelby vyzvali prezidenta Joea Bidena, aby udělal něco pro prevenci násilí střelnými zbraněmi. Očekávali, že se situace po odchodu Donalda Trumpa zlepší, informuje server Axios.

Foto: Profimedia.cz

Happening ve Washingtonu na připomínku střelby v Parklandu

Článek

„Biden se chová jako přítel, ale ne jako vůdce,” řekl v televizi CNN David Hogg, jeden z představitelů aktivistické skupiny March For Our Lives (Pochod za naše životy), kterou založili právě přeživší útoku.

„Podnikl malé kroky, ale to nestačí. Prezident nevyslyšel naše požadavky. Takové chování jsme očekávali od Trumpa, ale jsme šokováni, že to vidíme i u Bidena,” neskrýval svou frustraci Hogg.

Skupina March For Our Live spolu s dalšími organizacemi spustila stránku „Shock Market”, která mapuje násilí páchané střelnými zbraněmi (angl. gun violence) v USA od nástupu Bidena do funkce.

K 15. únoru 2022 svítí na stránce číslo „47 734” v kolonce úmrtí, přičemž 1 652 zabitých bylo nezletilých.

Chci schůzku, žádá Bidena otec zastřelného

Manuel Oliver, který při střelbě na parklandské střední škole přišel o syna Joaquina, byl v pondělí zatčen policií poté, co vylezl na jeřáb ve Washingtonu D.C., aby tam vyvěsil transparent s nápisem „45 tisíc lidí pod vaším dohledem zemřelo kvůli násilí střelnými zbraněmi”.

Ještě před svým zatčením stihl na Twitteru zveřejnit video z vrcholu jeřábu, na kterém říká: „Celý svět dneska Joaquina uslyší. Žádal jsem Joe Bidena o schůzku už před měsícem a nikdy jsem ji nedostal.”

Ke střelbě na škole Stoneman Douhlas High School v Parklandu  došlo 14. února 2018. Pachatel útok, devatenáctiletý Nikolas Jacob Cruz, zastřelil 17 lidí a dalších 17 zranil. K vraždám se přiznal, vynesení rozsudku bude nejdříve v dubnu tohoto roku.

Na Floridě zatkli expolicistu, který nezabránil masakru ve škole v Parklandu

Amerika

V březnu 2018 schválil floridský zákonodárný sbor návrh zákona o veřejné bezpečnosti. Ten zvýšil minimální věk pro nákup pušek na 21 let, zavedl čekací lhůty a prověrky, stanovil program ozbrojování některých zaměstnanců škol a najímání školní policie.

Současně zakázal zařízení zvané „bump stock” (umožňující urychlit palbu z poloautomatické zbraně) a zakázal držení zbraní některým potenciálně násilným nebo duševně nezdravým osobám zatčeným na základě vybraných zákonů. 9. března zákon podepsal republikánský guvernér Rick Scott.

Florida schválila zákon umožňující učitelům nosit zbraň do třídy

Amerika

Dosavadní snahy o prosazení federální zákona pro regulaci nákupu a dohledu zbraní se opakovaně zasekly v Kongresu.

Reklama

Výběr článků

Načítám