Hlavní obsah

Prezidentské volby na Ukrajině nemají jasného vítěze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Ani jeden z hlavních uchazečů o úřad ukrajinského prezidenta, premiér Viktor Janukovyč a opoziční vůdce Viktor Juščenko, nezískal podle odhadů získaných v neděli u východů z volebních místností potřebnou nadpoloviční většinu hlasů. Vítěz proto zřejmě vzejde až ze druhého kola voleb, které se má konat 21. listopadu.

Foto: Věra Breiová
Článek

Předběžné odhady výsledků získané ze vzorku asi dvaceti tisíc osob, které vyplňovaly dotazníky po odchodu z volebních místností, ukazují, že Juščenko vede nad Janukovyčem rozdílem osmi procent. Juščenko získal 45 procent a Janukovyč 37 procent voličů.

Rozporuplné výsledky

Výsledky z menšího vzorku dotázaných osob, které odpovídaly na slovní dotaz, zužují Juščenkův náskok na dvě procenta, a to 42 ku 40 procentům. Podle odborníků je rozdíl dán obavou voličů přiznat se při dotazu tváří v tvář, že volili opozičního vůdce.

Naproti tomu agentura ITAR-TASS s odvoláním na šéfa Janukovyčova tiskového štábu Gennadije Korže uvedla, že rozdílem asi dvou procent poráží Janukovyč Juščenka. Vedoucí tiskového týmu citoval výsledky, které získala společnost Socialnaja perspektiva. Podle ní Janukovyč získal 42,3 procenta a Juščenko 39,4 procenta hlasů.

Nedostatky při hlasování

Janukovyč a Juščenko jsou hlavními rivaly nedělních voleb, ve kterých kandidovalo celkem 24 uchazečů o nástupnictví po Leonidu Kučmovi. Ten dal najevo, že jeho favoritem je Janukovyč, který podle komentátorů chce sblížit Ukrajinu s Ruskem. Juščenko chce naopak zemi přiblížit Západu.

Předvolební kampaň byla neobyčejně tvrdá, agresivní a plná špinavých triků. Janukovyč měl výhodu téměř neomezeného přístupu do státních sdělovacích prostředků. Třebaže začal s kampaní později, náskok Juščenka dohnal. Volby se podle pozorovatelů vyznačovaly vysokou účastí voličů.

Nezávislí pozorovatelé kritizovali vážné nedostatky při hlasování, jmenovitě nátlak vyvíjený na studenty a chybné volební seznamy, které četné voliče zbavují možnosti hlasovat. Informuje o tom Evropská síť organizací monitorujících volby, která zahrnuje pozorovatele ze 16 zemí východní Evropy a bývalého Sovětského svazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám