Hlavní obsah

Prezidenti V4 proti omezení pracovního trhu EU

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Prezidenti Visegrádu na pátečním summitu v Košicích neskrývali rozčarování z omezení vstupu na trh práce většiny nynějších členských států, která jsou uplatňována vůči novým zemím. Zároveň odmítli obavy z přílivu pracovní síly z východu.

Foto: Tereza Vodičková
Článek

Podle slovenského prezidenta Rudolfa Schustera by měly mít obavy spíše jejich země, protože po vstupu do EU jim hrozí hromadný únik mozků.

Omezení přístupu na západní evropské trhy práce podle českého prezidenta Václava Klause mohou být zrušena po dvou letech.

Reciproční opatření, kterými hrozí například Maďarsko, podle Klause nemají smysl.

V4 má stále smysl

Prezidenti Česka, Polska, Maďarska a Slovenska se na svém posledním setkání před rozšířením Unie shodli na tom, že existence Visegrádu má smysl i po vstupu těchto zemí do společenství.

"Visegrád je dobrým místem pro pravidelné konzultace a dohadování společných postupů," uvedl Schuster na závěrečné tiskové konferenci.

V otázce připravované evropské ústavy vyslovilo Česko i Slovensko podporu postoji Polska, které společně se Španělskem upřednostňují před euroústavou, která posiluje v rámci EU pozice velkých států, dosud uplatňovaná pravidla smlouvy z Nice. "Jsem přesvědčen, že model, který zastávalo Polsko byl výhodnější i pro další země visegrádského seskupení," uvedl Klaus.

Vítězí prý pragmatismus

Visegrád by měl podle prezidentů vystupovat po vstupu do Unie, jako konzultační fórum a měl by spolupracovat s dalšími neformálními seskupeními jako je například Benelux, nebo země severní Evropy.

"Jsem rád, že v rámci visegrádského seskupení dochází k vítězství pragmatismu nad určitými ideovými rétorickými cvičeními. Proto považuji za velmi racionální, aby se hledaly společné projekty na straně jedné a společné postoje na straně druhé," uvedl český prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám