Hlavní obsah

Prezident na závěr vyznamenal herce

ČTK, Jan Horák a Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Herečka Emília Vášáryová, operní pěvec Peter Dvorský a herci Ladislav Chudík či Milan Lasica patřili k jedenácti osobnostem, kterým ve středu v Bratislavě předal český prezident Václav Havel státní vyznamenání. In memoriam jej obdrželi Alexander Dubček a Július Satinský.

Foto: Martin Seidl
Článek

Herec Lasica přiznal, že žádné vyznamenání dosud nedostal. "Dřív jsem se jim spíše vysmíval, ale teď si říkám, že to byla jiná doba," řekl Právu.

 "Je to taková krásná chvíle. S panem prezidentem nás spojuje divadlo a je to pro mne emocionálně velmi silný zážitek. Václava Havla si velmi vážím, a protože i o těch chorobách sám něco vím, tak mu blahopřeji, že to zvládl," řekl Chudík, který obdržel medaili Za zásluhy. Stejné ocenění dostala také Vášáryová. "Je to úžasné. Jsem velmi vzrušená a dojatá. Je to pro mne vzácná chvíle," prozradila. Stejně jako Chudík utíkala hned ze slavnostního ceremoniálu do budovy Slovenského národního divadla. Večer tam totiž hrají v představení, na které se přijde podívat i Havel.

 "Je to obrovská pocta. Něco takového jsem nečekal. Moc si vážím toho, že pan prezident Havel nezapomněl na naše společná setkání při probouzení demokracie v Československu," řekl další vyznamenaný, pěvec Dvorský. "Václav Havel dokázal to dobré, to pozitivní předal lidem kolem sebe. Byl také stmelujícím článkem při různých nesvárech," dodal.

Kromě zmíněných umělců dostali stejnou medaili Za zásluhy I. stupně i historik Ľubomír Lipták, publicista a vydavatel László Szigeti a herec Martin Huba. Nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva I. třídy, udělil Havel in memoriam bývalému předsedovi Federálního shromáždění Alexandru Dubčekovi. Stejný řád, avšak ve vojenské skupině, obdržel i veterán západního odboje za druhé světové války Anton Petrák, který byl za komunismu dvakrát vězněn. Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy český prezident propůjčil politologu Miroslavu Kusému, který se rovněž angažuje na poli ochrany lidských práv.

Vyznamenání dostal i Havel

Ještě předtím přijal českého prezidenta jeho slovenský kolega Rudolf Schuster, který mu udělil nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého dvojkříže I. třídy. "Vím, že nejde pouze o jakési zdvořilostní, protokolární, ceremoniální gesto, ale že je tím vyjádřeno cosi hlubšího. Děkuji, jsem tím dojat," uvedl Havel v poděkování.

Prezident Schuster ocenil, že Havlova poslední zahraniční cesta vedla na Slovensko. "Jsem rád, že jsem toto vyznamenání mohl odevzdat prezidentovi - příteli, který učinil mnoho pro naši spolupráci. Prezident Havel vždy podporoval vstup Slovenska do NATO a Evropské unie. Dnes můžeme konstatovat, že jsme opět úzce spolu. Prezident Havel se zapsal do našich společných dějin tím nejlepším způsobem a věřím, že zůstane i nadále velkým přítelem Slovenské republiky," řekl Schuster.

Nechce ani do přímé volby

Na společné tiskové besedě s prezidentem Slovenska Havel řekl, že ani v případě přímé volby českého prezidenta nebude kandidovat na tuto funkci. "Žádnou kandidaturu bych nepřijal. Rozhodně o tom neuvažuji. Byl jsem v této funkci dost dlouho, nejsem ani nejzdravější a cítím se být trochu unavený," odůvodnil toto rozhodnutí Havel. Přiznal však, že ze situace kolem volby svého nástupce je trochu nervózní.

"Věřím, že dříve nebo později Česká republika prezidenta mít bude a nebude-li ho mít nějaký čas, nebude to znamenat žádnou osudovou katastrofu, i když to bude nepraktické a mrzuté," dodal Havel.

Poklona od Schustera

Prezident Schuster zdůraznil, že Havel je významnou postavou také slovenské historie. Slovenský prezident v projevu vyzdvihl, že se Havel nikdy nezpronevěřil svým názorům. Na společné tiskové konferenci odevzdal Schuster slovo Havlovi jako prvnímu se slovy: "Ať promluví jako první pan prezident Havel, vždyť je tady doma."

Havel zdůraznil, že není náhodou, když jeho poslední zahraniční cesta vedla na Slovensko. "Byl jsem tady na své první zahraniční cestě jako český prezident," dodal. Prezident zavzpomínal také na své návštěvy Slovenska v období, kdy zastával funkci federálního prezidenta. Prezident Havel uvedl, že po odchodu z funkce určitě Slovensko opět navštíví.

Při podpisu do pamětní knihy nabídli Havlovi pero, ale on s úsměvem odmítl a vzal si do rukou dvě barevné tužky. Zelenou se podepsal a červenou namaloval srdíčko.

Ve večerních hodinách navštíví český prezident s chotí divadelní představení Tančírna v činohře Slovenského národního divadla a setká se s přáteli ve vinárně U Františkánů.

Reklama

Související články

Poslední týden Václava Havla na Hradě

První porevoluční prezident a historicky první prezident samostatné České republiky Václav Havel stráví na Pražském hradě poslední týden. V neděli 2. února...

Havel se loučil s prezidenty

V romantické restauraci nedaleko od Karlova mostu si včera po poledni dali dostaveníčko český prezident Václav Havel a jeho protějšky z Polska a Rakouska...

Výběr článků

Načítám