Hlavní obsah

Přes 36 procent Angličanek a Velšanek zažilo sexuální útok nebo znásilnění, uvádí výzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s nedávnou sexuálně motivovanou vraždou Sarah Everardové si investigativní skupina britské televize Channel 4 nechala vypracovat výzkum týkající se sexuálního násilí. Výsledky jsou pro Brity šokující. Přes 36 procent žen z Anglie a Walesu zažilo sexuální útok nebo znásilnění, z toho jedna třetina dokonce třikrát či vícekrát. Pouze dvě z 10 žen však útok nahlásily policii.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výzkum pro investigativní program Dispatches ukazuje na zhoršující se situaci, co se sexuálního násilí na ženách týká. V letech 2015 a 2016 vedlo 13 procent nahlášených případů k obvinění, o čtyři roky později to byla už jenom tři procenta.

Pouze 31 procent žen uvedlo, že věří v policejní a soudní systém Anglie a Walesu (Skotsko a Severní Irsko mají podobně jako ve zdravotnictví své systémy a výzkum se jich netýkal) a že věří, že se oběti dočkají spravedlnosti.

Pouze 49 procent žen, které sexuální útok zažily, by šly na policii, kdyby se oběťmi staly znovu.

Britský policista dostal za znásilnění a vraždu mladé Londýňanky doživotí

Evropa

„Tato vláda má s ženami problém. Je na lidech, jako jsem já, aby se postavili vládě a řekli: ‚Neděláme toho dost!'“ uvedla konzervativní poslankyně Caroline Nokesová, předsedkyně Sněmovního výboru pro ženy a rovné příležitosti.

Uznala, že konzervativní vláda možná zašla příliš daleko, co se týče rozpočtových škrtů u policie a sociálních služeb. „Myslím, že pro ženy je to absolutně katastrofální. Samozřejmě toho lituji,“ uvedla Nokesová.

Pořádná bouře

Podle dalších dotazovaných šéfů policie jde o začarovaný kruh nebo spíše spirálu, po které se Británie pomalu sune dolů. Systém nechává ženy na holičkách na téměř všech úrovních.

Podle Sarah Crewové, dočasné šéfky Národní rady policejních náčelníků pro sexuální zločiny, britský justiční systém „neusvědčil dost pachatelů“ a „příliš málo obětem se dostalo spravedlnosti“.

Choval se jako sériový vrah. V Británii hledají další možné oběti expolicisty Couzense

Zahraniční

Bývalý šéf britských prokurátorů Nazir Afzal zmínil nedostatek policistů i státních zástupců. „Jsme v pořádné bouři. Máme méně policistů, méně prokurátorů, soudy byly zavřeny a máme obrovské množství nevyřešených případů,“ uvedl Afzal.

„Lidé nedostávají ani zdaleka takové služby, jaké si zaslouží. A pro to neexistuje žádná omluva,“ podotkl někdejší šéf státních zástupců.

„Složitější případy, často takové, které zahrnují vzájemné vztahy (znásilnění v rodině či znásilnění partnerem), jsou podstatně náročnější, a to je možná důvod, proč to nechtějí stíhat,“ dodal Afzal.

Reklama

Výběr článků

Načítám