Hlavní obsah

Britský policista dostal za znásilnění a vraždu mladé Londýňanky doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Bývalý britský policista Wayne Couzens byl za únos, znásilnění a vraždu 33leté Sarah Everardové odsouzen k doživotnímu vězení. Mladá Britka zmizela na začátku března při večerní procházce na jihu Londýna. Její tělo se našlo o týden později. Případ otřásl veřejností a rozvířil celospolečenskou diskuzi o bezpečnosti dívek a žen na veřejných místech.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý policista Wayne Couzens se přiznal k vraždě Everardové

Článek

„Zneužití role policisty, které se v tomto případě stalo kvůli únosu, znásilnění a vraždě osamělé oběti, je stejně závažné, jako by šlo o vraždu s politickým, náboženským nebo ideologickým motivem,” řekl soudce Adrian Fulford, který těmito přitěžujícími okolnostmi odůvodnil udělení nejvyššího trestu.

Soudce podle stanice Sky News při vynášení rozsudku dále konstatoval, že bývalý strážce zákona ženu unesl, znásilnil a zavraždil „obzvlášť brutálním způsobem”, přičemž zdůraznil, že se na svůj čin připravoval.

Do Londýna se Couzens podle soudu vypravoval nejméně měsíc a vymýšlel, jak svůj hrůzný čin provést. Poté se odhodlal „pronásledovat, unést, znásilnit a zavraždit osamělou ženu”.

Londýnský policista se přiznal k vraždě Britky Everardové

Evropa

Obviněný policista se už v červnu objevil u soudu přes videohovor z věznice Belmarsh. Soudci se tehdy přiznal k únosu a znásilnění Everardové. Doznat se k její vraždě však odmítl. Přiznal ji až o měsíc později.

Přiznání soudce neobměkčilo

Couzensův obhájce žádal, aby soud ve svém verdiktu přihlédl k tomu, že se jeho mandant k činům dobrovolně přiznal a vyjádřil lítost. Podle něj nešlo o předem plánovanou vraždu. Soudce mu ale nedal za pravdu. "Zradil jste svou rodinu a nejsou důkazy, že byste toho skutečně litoval," dodal k odsouzenému.

K trestu doživotí bez možnosti propuštění sahá britská justice u těch nejtěžších zločinů, jako jsou například sériové vraždy.

Zneužil postavení policisty

Osmačtyřicetiletý policista, který pracoval jako ostraha diplomatických budov, unesl 33letou Everardovou letos v březnu, když se v noci vracela z londýnského Claphamu domů do čtvrti Brixton.

Prokurátor u soudu popsal, že k tomu použil lest: ukázal ženě služební průkaz, předstíral, že ji zatýká kvůli porušení karanténních opatření proti covidu-19, a pak ji s policejními pouty na rukou posadil do vypůjčeného auta. Poté ji odvezl na odlehlé místo, kde ji znásilnil, uškrtil a její tělo spálil.

Případ šokoval veřejnost

Po únosu Everardové Couzens opustil Londýn. Vyšetřovatelům se však následně podařilo vypátrat, že za únosem stojí právě on, toho času zaměstnanec londýnské policie.

Policista se přiznal k únosu a znásilnění Britky Everardové. Vraždu odmítl

Evropa

Tělo marketérky vyšetřovatelé našli o sedm dní později v tašce v kentském lese u města Ashford. Oběť identifikovali podle zubů, což svědčilo o tom, že bylo tělo k nepoznání.

Únos ženy z londýnské ulice a fakt, že je v případu podezřelý policista, ve Spojeném království vyvolal pobouření a rozproudil debatu o tom, zda jsou osamocené ženy na ulicích britských měst v bezpečí.

Reklama

Výběr článků

Načítám