Hlavní obsah

Přes 32 let seděl za vraždu, kterou nespáchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než půlku svého života strávil za mřížemi za vraždu, kterou nespáchal. V pondělí byl dvaašedesátiletý Joaquin Ciria z Kalifornie konečně propuštěn z vězení. V roce 1990 měl zastřelit svého přítele Felixe Bastarricu, zločin však spáchal jeho známý.

BEZ KOMENTÁŘE: Po více než 30 letech propustili z vězení Američana neprávem odsouzeného za vražduVideo: KGO, AP

 
Článek

Sanfranciská policie zatkla Ciriu krátce po Bastarricově vraždě. V roce 1991 byl za ni odsouzen na doživotí. Přímé důkazy se nenašly, policii i soudu však stačila výpověď George Varely, který měl Ciriu na místo činu přivézt, a také „řeči, které se vedly na ulici“.

Varela skutečného vraha, kterým byl jeho i Ciriův další známý, skutečně na místo vezl. Zpočátku policii i uvedl, že je Ciria nevinný, uvádí se v prohlášení organizace Project Innocence, který přezkoumává případy soudních pochybení po celých Spojených státech.

Policisté nicméně Varelovi sdělili, že buď přestane Ciriu krýt, nebo bude obžalován z vraždy. Varela nátlaku podlehl a výměnou za imunitu proti Ciriovi svědčil u soudu.

I když měl Ciria na daný čas vraždy alibi, svědky, kteří by mu to mohli potvrdit, soud nikdy nevyslechl.

Američana propustili po 37 letech. Za mříže jej poslalo křivé svědectví

Amerika

„Upřímně, první tři čtyři roky jsem každý večer, když jsem si šel lehnout, zavřel oči a doufal, že to je vše jen zlý sen. Jenže když jsem je zase otevřel, žádný sen to nebyl,“ uvedl Ciria při propuštění. „Většinu života ve vězení jsem strávil s lidmi, kteří mi věřili od prvního dne,“ dodal, co mu pomáhalo se ze všeho nezbláznit.

Útrapy pro Ciriu skončily po dlouhých 32 letech, úřady od roku 2020 přezkoumávaly jeho případ a nakonec rozhodly, že je nevinen. „Je to velmi těžké, víte? Vidět, jak vám berou syna. Ale konečně jsme tady, na konci toho všeho. Půjde ven,“ uvedla Ciriova matka Yojana Paizová pro CNN.

Poslední týden byl Ciria přesunut z věznice Folsom do Sanfranciské okresní věznice, kde čekal na propuštění. Podle kalifornských zákonů mu za neoprávněné věznění náleží finanční kompenzace ve výši 140 dolarů za den (zhruba 3100 korun). Za 32 let to tedy dělá zhruba 1,6 milionu dolarů (35,87 milionu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám