Hlavní obsah

Koizumi požádal Špidlu o pomoc s Koreou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Japonský premiér Džuničiró dopoledne uctil na Václavském náměstí památku roku 1968 a prošel se po Karlově mostě. Po celou dobu se nevymanil z obležení českých i zahraničních médií a turistů. Na odpolední schůzce se svým protějškem Vladimírem Špidlou pak Koizumi požádal Prahu o diplomatickou podporu při řešení severokorejského problému.

Foto: archiv

Jørn Lande

Článek

Oba politici se shodli, že situace na Korejském poloostrově musí být vyřešena mírovou a diplomatickou cestou a soudí, že Korejská lidově demokratická republika (KLDR) se musí zbavit jaderných zbraní. Japonský ministerský předseda je rád, že v České republice a předtím v Polsku a Německu nalezl ohledně postoje k KLDR pochopení.

Japonsko má obavy z jaderných zbraní a marně se také pokouší s KLDR navázat diplomatické styky a zahájit dialog. Špidla připomněl, že Česko oproti tomu s Pchjongjangem diplomatické styky udržuje.

Ve společném prohlášení, které dnes premiéři podepsali, se zmiňují i o situaci v Iráku. Podle japonského premiéra by měly obě země spolupracovat při obnově této země.

Koizumi uctil Palacha a Zajíce

Na dopolední procházce městem Koizumi nejprve položil kytice růží k soše sv. Václava i nedalekému památníku Jana Palacha a Jana Zajíce. Velmi se přitom zajímal o srpnové události roku 1968.

"Zajímal se, odkud přijely tanky, kolik bylo obětí invaze. Chtěl také vědět něco o českém patronu svatém Václavovi," řekl novinářům první náměstek ministra zahraničí Jan Kohout, který zahraniční návštěvu doprovázel. Premiér se rovněž rozhodl na chvíli nedbat důkladných bezpečnostních opatření a prošel se mezi přihlížejícími lidmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám