Hlavní obsah

Před sídlem opoziční strany v Gruzii vybuchla bomba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TBILISI

Exploze rozbila okna sídla opoziční Strany práce v gruzínské metropoli Tbilisi. Útočníci ji patrně vyhodili z jedoucího auta. Výbuch si nevyžádal oběti na životech ani zraněné. Předseda Strany práce Šalva Natelašvili prohlásil, že za útokem stojí ve čtvrtek jmenovaný státní ministr Zurab Žvanija a prozatimní prezidentka Nino Burdžanadzeová.

Foto: Stanislava Dvořáková

Barevný obraz babího léta vítající návštěvníky města Ústí nad Orlicí.

Článek

"Dnes v 5:30 zastavil před naší budovou automobil. Nálož vybuchla hned poté, co vůz odjel," řekl agentuře AFP jeden z představitelů strany Žela Danelija. "Naštěstí nikdo nebyl zraněn," dodal.

Strana práce, v jejímž čele stojí Šalva Natelašvili, získala v listopadových parlamentních volbách přibližně 12 procent hlasů. Formálně stála na straně opozice, která se podílela na svržení prezidenta Eduarda Ševardnadzeho. Dnes se ale řadí do tábora kritiků nové moci, představované předákem opozičního Národní hnutí Michailem Saakšvilim.

Strůjci údajně prezidentka a ministr

Natelašvili krátce po výbuchu vystoupil v místní televizi. Prohlásil, že jeho strana se stala terčem útoku kvůli tomu, že se těší podpoře obyvatel.

"Proti našemu sídlu byl veden útok. Výbuch byl tak silný, že poškodil několik sousedních budov. Je logickým důsledkem (Ševardnadzeho odchodu)," řekl Natelašvili. Nejdříve byly vyvíjeny tlaky na nezávislá média, a teď se vrhají na nás, dodal.

Podle něj za útokem stojí Saakašvili a dva předáci strany Demokraté: prozatímní prezidentka a předsedkyně parlamentu Nino Burdžanadzeová spolu se státním ministrem Zurabem Žvanijou.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám