Hlavní obsah

Právníci: USA mají dvě desítky tajných věznic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Minimálně dvacet utajovaných věznic po celém světě prý mají a využívají Spojené státy. Zadržují v nich stovky lidí podezřelých z příslušnosti k teroristům, upozornila ve čtvrtek večer ve Washingtonu organizace právníků zaměřená na dodržování lidských práv Human Rights First. Tvrdí, že existují nejméně dva tucty takových zařízení, z nichž je nejméně polovina držena v naprosté tajnosti.

Foto: Stanislava Dvořáková

V úterý 24.listopadu ve večerních hodinách byl na Mírovém náměstí ukotven smrk, který bude připomínkou vánočního období.

Článek

Podle organizace se nejedná pouze o známé vězení Guantanamo na Kubě či Abú Ghrajb v Bagdádu. Utajované věznice jsou v Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Jordánsku, USA a také na amerických válečných lodích USS Bataan a USS Peleliu. Lidé jsou zde s pouhým podezřením vězněni celé měsíce či roky bez jakékoliv kontroly. Organizace vyzvala americkou vládu, aby okamžitě umožnila přístup do těchto zařízení zástupcům Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK).

Právníci rovněž tvrdí, že by Červenému kříži a Kongresu měla být ihned sdělena přesná místa, kde se tyto věznice nacházejí. Jejich utajování znamená, že nepřiměřené podmínky věznění a zneužívání vězňů jsou nejen pravděpodobné, ale nevyhnutelné, zdůrazňuje skupina právníků. Současně vyzývají vládu, aby ihned tyto praktiky opustila a nesla za ně odpovědnost.

Jejich zpráva přišla ve stejný den, kdy Pentagon přiznal, že v Iráku je od října tajně zadržován domnělý terorista, kterému nebylo ani přiděleno identifikační číslo a o jehož případu nebyl MVČK informován. Obojí je v přímém rozporu se ženevskými konvencemi o zacházení s válečnými zajatci. [celá zpráva]

Izrael jich má celou věznici

Organizace na ochranu lidských práv pravidelně informují, že podobně se s vězni zachází například v komunistických diktaturách v Severní Koreji a v Číně.

V demokraciích vyšly podobné praktiky najevo před časem v Izraeli, kde na severu země existuje celá tajná věznice zvaná Zařízení 1391. V té jsou bez jakékoliv veřejné kontroly drženy desítky Arabů spojovaných s protiizraelskými aktivitami.

Žalář je na vojenské základně a přes pokračující protesty izraelských i zahraničních ochránců lidských práv do nich nemají přístup ani právníci, ani Červený kříž nebo izraelští politici.

Human Rights First

HRF je nový název organizace právníků, která se již 25 let zabývá otázkami ochrany lidských práv. Dříve působila pod jménem Lawyers Committee for Human Rights.

Propuštění vězni loni v britském listu The Guardian vypovídali o permanentním psychickém nátlaku vyšetřovatelů, ale i o fyzickém a sexuálním mučení, což v některých případech shledal i soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám