Hlavní obsah

Pozitivní mezi lidi? Tři čtvrtiny Britů nesouhlasí se zrušením izolace

Londýn

Plán britského premiéra Borise Johnsona na zrušení povinnosti izolace po pozitivním testu na koronavirus se nesetkal u veřejnosti s pochopením. Jak ukázal průzkum společnosti YouGov, 75 procent Britů si myslí, že by lidé s pozitivním testem nadále neměli chodit mezi lidi.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Jedno z posledních protiepidemických omezení v Anglii mohlo skončit 23. února.

Odboráři s takovým rozhodnutím nesouhlasí. Pandemie ještě není u konce, upozornil největší britský odborový svaz Unison, podle kterého toto rozvolnění jde „příliš daleko a příliš brzy“.

Johnson byl během lockdownu vyfocen na vánočním kvízu s láhví vína

Zahraniční

Jak informoval deník Daily Mail, řadě významných společností se nedaří dostat zaměstnance zpátky na pracoviště, jelikož si už zvykli pracovat z domova.

Čerstvý průzkum agentury YouGov ukázal, že 75 procent lidí se domnívá, že požadavek na izolaci po pozitivním testu by měl zůstat v platnosti. Polovina dotázaných pak přiznala, že by to mělo být zákonem nařízeno už navždy.

Snaží se zakrýt kauzy 

Odborníci, které deník ve svém článku cituje, se obávají, že Johnson radikální krok příliš nepromyslel a že mu jde spíše o to, aby se v médiích nerozebíraly skandály ohledně ilegálních večírků.

Šest milionů lidí čeká v Anglii na doktora. S brexitem to nesouvisí, brání se vláda

Zahraniční

Epidemiolog Tim Spector varoval, že zrušení povinnosti je „spíše politickým stanoviskem než vědeckým“.

Expert na veřejné zdraví Devi Sridhar z Edinburské univerzity zase podotkl, že Johnsonův plán má zřejmě za cíl „vytvořit titulky“ a „odvést pozornost od problémů, kterým čelí“.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby se lidé s pozitivním testem na koronavirus nemuseli izolovat?
Ano
63,9 %
Ne
36,1 %
Celkem hlasovalo 5242 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám