Hlavní obsah

Požáry v Austrálii nepolevují, déšť je v nedohlednu

– SYDNEY

Austrálie přečkala obávanou víkendovou kulminaci rozsáhlých požárů, které zuří v několika částech země, nicméně s ničivým živlem stále zápasí tisíce hasičů a dobrovolníků. Hasiči ale varují, že kritická situace ještě neskončilo. Není ani jasné, kdy bude mimořádné nasazení odvoláno.

Foto: Marek Audes

Plzeňská restaurace Sud&Cie připravila speciální svatomartinské menu.

Článek

Bude to dlouhý zápas, protože déšť není v dohledu. Nebezpečí nemine ani zítra, ani pozítří, říkají hasiči. Právě dlouhotrvající sucho, které v Austrálii nemá obdoby za několik desítek let, je považováno za hlavní příčinu nynější katastrofy, které země čelí v posledních týdenech. Při současných prudkých větrech a vysokých teplotách, které se pohybují i kolem třiceti stupňů Celsia, hasiči přiznávají, že nemají šanci likvidovat rozsáhlejší požáry a že se musí omezit na jejich lokalizaci.

Ohniska i blízko Sydney

V Novém Jižní Walesu plameny zničily již na šedesát procent národní rezervace Kosciuszko. Plameny se znovu blíží k nejznámějšímu australskému lyžařskému středisku Thredbo. Odtud bylo kvůli nejhorším požárům buše ve Sněžných horách za více než půl století evakuováno již před týdnem více než 1000 osob.

Ve státě Victoria se několik požárů spojilo do mohutné ohňové fronty, jejíž délka je různými zdroji uváděna od 120 do 300 kilometrů; oheň pohltil na 335.000 hektarů lesních porostů a zničil zatím neupřesněný počet obytných budov.

Menší ohniska se objevila i v okolí největšího australského města - přístavu Sydney na východním pobřeží. V obavách, že by zde mohly vzniknout další požáry, úřady zrušily velký ohňostroj, který byl v Sydney plánován na počest dnešního Dne Austrálie. Oslavy tohoto výročí založení první britské osady na australském území před 215 lety odvolala i metropole Canberra, která byla náporu plamenů vystavena před týdnem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám