Hlavní obsah

Lesní požáry se přesunuly na severovýchod Austrálie

Novinky, Jan Horák, DPA, BBC
MELBOURNE

Obrat směru větru ve východní části Austrálie sice přinesl radost obyvatelům lesními požáry ohrožované metropole Canberry, nebezpečné plameny však rozdmýchal ve severovýchodním státě Victoria. K šíření ohnivého živlu přispívá kromě silného větru i trvající horko. Požáry v okolí Canberry zničily za posledních pár dní celkem 530 domů.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Ve státě Victoria se požárníci snaží oheň, který za minulou noc spolykal 20 tisíc hektarů buše, udržet pod kontrolou, ale silné větry zažehly nová ohniska asi 270 kilometrů severovýchodně od Melbourne. Do evakuačních center se muselo uchýlit již na 2500 lidí.

Meteorologové vatují, že Austrálii čeká další horký víkend s vysokými teplotami, nízkou vlhkostí a silným větrem.

Pohotovost hasičů a záchranářů nyní trvá v Novém Jižním Walesu, kde oheň dále pustoší národní park Kosciuzsko. Boj s požáry pokračuje také na ostrovním státě Tasmánie, kde bylo zničeno již pět domů.

Austrálie šetří vodou

Ani Canberra, kde padly za oběť ohni čtyři lidské životy, ještě není mimo nebezpečí. Oheň totiž zuří pouhých osm kilometrů od předměstí 320tisícové metropole.

V Canbeře i v dalších velkých městech byla vyhlášena opatření k šetření vodou, údajně nejpřísnější za posledních 30 let. Australané žijící často v domcích se zahradou se tak například museli vzdát kropení trávníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám