Hlavní obsah

Požáry na Havaji mají už 99 obětí. Dalších 1300 lidí je nezvěstných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bilance obětí po požárech na havajském ostrově Maui stoupla na 99, což z nich činí požáry s největším počtem obětí ve Spojených státech za více než sto let. Podle guvernéra státu Joshe Greena by navíc bilance mohla ještě výrazně vzrůst. Pohřešovaných osob je totiž 1300.

Havaj před a po ničivých lesních požárechVideo: Hawaii DLNR, Reuters

 
Článek

Hasiči s psovody procházejí ohořelé ruiny města a hledají oběti, kterých je podle nejnovějších informací už 99. Podle havajského guvernéra Joshe Greena může ale bilance ještě zásadně růst. Pohřešují se stovky lidí a psovodi pátrající po nezvěstných zatím prošli jen tři procenta spálené oblasti, uvedl šéf tamní policie.

Podle Daniely Knížové Becker, Češky žijící na Maui, na některých místech pořád hoří. Záchranáři v sobotu znovu varovali místní obyvatele před ohněm. „Pořád slyšíme a vidíme létat vrtulníky, záchranáři stále hledají, jestli někdo nepřežil,“ potvrzuje Daniela.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Koláž dvou snímků hlavní ulice ve městě Lahaina na Havaji během a po požáru

Počasí se zklidnilo

Počasí na Havaji se konečně po šesti dnech uklidnilo, ochladilo se a místy i zapršelo.

Současné požáry jsou nejhorší přírodní katastrofou zaznamenanou na Havaji. Překonaly vlnu tsunami, která v roce 1960 zabila 61 lidí.

Podle Tichomořského centra pro katastrofy se náklady na obnovu ostrova Maui odhadují 120 miliard korun, uvedla BBC.

Oheň se začal šířit po severozápadním pobřeží ostrova Maui minulé úterý. Letovisko Lahaina v podstatě srovnal se zemí a zničil téměř vše, co mu stálo v cestě. Zničil historické budovy, kostely, rezidenční čtvrti, ale také lodě kotvící v přístavech. Spálená přístaviště teď navíc komplikují dopravu pomoci na ostrov, většina zásob se na Maui musí dostávat vzduchem.

Pořád hoří, ale neodletíme, říká Češka z Havaje

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám