Hlavní obsah

Požár buše v Austrálii: shořely tisíce hektarů, nejméně jeden mrtvý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasiči v australském státě Queensland bojují s požárem buše, který už si vyžádal nejméně jednu oběť a zničil 11 tisíc hektarů porostu u města Tara. Spálená plocha odpovídá zhruba rozloze pátého největšího českého města Liberce.

Foto: Stringer, Reuters

Australští hasiči u požáru v Millmerranu v Queenslandu.

Článek

Několik set lidí muselo ve středu odpoledne uprchnout před plameny do evakuačních středisek. Hasiči nyní doufají, že jim ve čtvrtek v boji proti ohni pomůže očekávaná změna směru větru, informoval zpravodajský server The Guardian.

Požár v Taře, kde žije asi 2000 obyvatel, zničil nejméně pět domů, ale očekává se, že tento počet vzroste, až se hasiči dostanou do postižené oblasti. Několik dalších domů zůstává ohrožených. Úsilí hasičů maří extrémní teploty, které dosahují 42 stupňů; podstatnější ochlazení, které by mohlo plameny zpomalit, nepřichází ani v noci.

Hříčka přírody: ničivé požáry v Austrálii během jediného dne vystřídala hrozba bleskových povodní

Svět

Ve středu odpoledne místního času byl požár asi 15 kilometrů severně od Tary. Hasiči doufají, že se vítr v noci na čtvrtek podle předpovědi stočí na jih, což by zatlačilo požár dál od města. Sezona požárů v Austrálii teprve začíná – a s největší pravděpodobností potrvá přes Vánoce až do začátku příštího roku.

Na parkovišti londýnského letiště Luton shořelo přes tisíc aut

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám