Hlavní obsah

Powell jednal v Sýrii a Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAMAŠEK

Americký ministr zahraničí Colin Powell přicestoval do Sýrie s cílem přimět Damašek, aby se připojil k mírovému úsilí a přestal podporovat radikální palestinské skupiny i libanonský Hizballáh. Debatu na téma, zda USA podpoří rezoluci, podle níž se musí celý Blízký východ zbavit zbraní hromadného ničení, odložil.

Foto: Policie ČR

Pachatel s prodavačkou

Článek

Powell před dnešním setkáním se syrským prezidentem Bašárem Asadem řekl, že tento úkol je dlouhodobý a že pro něj nenadešel ten správný čas. Ke zbraním hromadného ničení na Blízkém východě řekl, že je to "cíl, k němuž je třeba směřovat dlouhodobě a který není třeba vyzdvihovat právě nyní".

Sýrie návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN předložila v pátek. Syrský velvyslanec při OSN Michail Vahbá řekl, že by schválení textu zvýšilo naději na mír na Blízkém východě, o nějž s novým mírovým plánem usilují USA. Arabské státy poukazují především na zbraně hromadného ničení, které má podle nich Izrael. Izrael jejich vlastnictví oficiálně nikdy nepřiznal, ani nepopřel. Není signatářem smluv, které šíření těchto zbraní kontrolují.

Americký ministr zahraničí Colin Powell požádal Sýrii, aby se nyní, po válce v Iráku, připojila k americkému plánu pro Blízký východ a přestala podporovat protiizraelské radikální organizace.  Powell popřel, že Sýrie je po Iráku dalším z vojenských cílů USA. "Toto téma není na programu," řekl.

Američané jednají z pozice síly

"To, zda se naše vztahy zlepší, nebo zhorší, nyní záleží opravdu jenom na tom, jak se Sýrie zachová. Nejdůležitější budou její činy," sdělil zdroj amerického ministerstva zahraničí. "Přijeli jsme říci, že situace v oblasti se změnila a že je čas, aby i Syřané změnili pohled na mnoho věcí. Když to učiní, mohou počítat s lepšími vztahy s námi," řekl.

Sýrie uzavřela úřady některých protiizraelských organizací, které působí na jejím území. Bez dalšího upřesnění to dnes v Bejrútu sdělil americký ministr zahraničí Colin Powell. "Očekávám od nich (Syřanů), že v otázce zákazu vstupu těchto organizací i jejich členů na své území udělají ještě víc," sdělil

USA v minulosti vinily Sýrii, že nechává přes svou hranici prchat irácké činitele a pomáhá Iráku ukrývat zakázané zbraně. Obviňují ji také z podpory teroristických skupin, které bojují proti Izraeli. V roce 2001 Powell odjížděl z Damašku se slibem, že Sýrie přestane porušovat mezinárodní sankce proti Iráku a kupovat od něj ropu. Sýrie ale v dovozu pokračovala a ropovodem z Iráku mimo sankční režim přitékalo 200 000 barelů irácké ropy denně. Powell řekl, že si to stále pamatuje, ale že chce nyní se Sýrií hovořit o budoucnosti.

Spojené státy chtějí přimět Damašek ke spolupráci při naplňování nového mírového plánu pro Izrael a Palestince. Sýrie má vliv na libanonské radikály z Hizballáhu a Palestince z Hamásu a Islámského džihádu. Obě skupiny mírový plán, jehož prvním bodem je složení zbraní, odmítají. Podle nich je plán nevyvážený a straní Izraeli.

Powell odcestoval do Libanonu

Na tiskové konferenci s libanonským protějškem Jeanem Ubajdem řekl, že je čas, aby libanonská vláda vyslala na jižní hranici s Izraelem armádu. Hranice je od stažení izraelských jednotek v roce 2000 v rukou bojovníků šíitského Hizballáhu. Bejrút odmítl po stažení armády hranici střežit armádou, jak žádal Izrael. Podle Libanonu není odsun dokončen, protože Izraelci neodešli z vesnice Šibáa. Právě v jejím okolí Hizballáh dodnes na izraelské vojáky útočí.

Reklama

Související články

Powell se chystá do Damašku, Sýrie to vítá

Americký ministr zahraničí Colin Powell po několika dnech slovních přestřelek se Sýrii oznámil, že navštíví Damašek. Sýrie obviňovaná Washingtonem z ukrývání...

Výběr článků

Načítám