Hlavní obsah

Powell: je čas přitlačit na Barmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SINGAPUR

Je čas vyvinout větší tlak na barmskou vojenskou vládu, která zadržuje opoziční vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij. Uvedl to ministr zahraničí USA Colin Powell, který dal podle agentury Reuters najevo, že očekává od asijských sousedů Barmy shodu na příslušných protiopatřeních. Su Ťij je držena barmskou juntou již druhý týden v "ochranné vazbě".

Foto: http://wallpapers.free-review.net

Poolbilliardové koule

Článek

Komentář šéfa americké diplomacie, otištěný v dnešním vydání deníku Asian Wall Street Journal, je nejnovějším výrazem mezinárodního pobouření nad zacházením s nositelkou Nobelovy ceny za mír Su Ťij".

Powell chystá nátlak

Powell vyjádřil souhlas s míněním Kongresu Spojených států, že nadešel čas vyvinout tlak na Státní radu pro mír a rozvoj (SPDC), devatenáctičlenný sbor nejvyšších vládních a vojenských představitelů Barmy. "Junta, která utlačuje barmskou opozici, musí vědět, že její jednání nebude tolerováno," prohlásil v komentáři, ve kterém vyzval k opatřením proti juntě a vyslovil se pro zastavení obchodu a finančních transakcí, ze kterých by junta mohla profitovat.

USA zmrazily barmské účty

Americký Senát ve středu schválil zákon, zakazující veškerý dovoz zboží z Barmy do USA, zmrazení barmských vládních účtů ve Spojených státech a zákaz cestování bývalých i současných barmských vůdců do USA. Senát se rovněž vyslovil proti poskytování úvěrů Barmě Světovou bankou a Mezinárodním měnovým fondem.

Powell se příští týden zúčastní setkání regionální organizace Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) v Kambodži, na kterém chce asijské státy vyzvat k nátlaku na Barmu.

Barmská Národní liga pro demokracii

je jako jedna z nejpopulárnějších politických stran v Barmě největším soupeřem vojenské vlády. Za svůj hlavní úkol považuje boj za demokratickou vládu. Ve volbách v roce 1990 sice přesvědčivě zvítězila, ale vojenská vláda výsledky neuznala. Junta pozatýkala stovky opozičních aktivistů a s propouštěním začala až po zahájení tajných vyjednávání s vedením ligy s cílem alespoň částečně uvolnit politické poměry v zemi.

Su Ťij a přes dvacet dalších členů její Národní ligy pro demokracii (NLD) jsou zadržováni na různých, často neznámých místech mimo barmskou metropoli Rangún. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Barmská disidentka je nadále ve vězení

Barmská vojenská junta po celý čtvrtek ujišťovala svět, že uvěznění vůdkyně opozice Do Aun Schan Su Ťij je dočasné. Opatření prý bylo přijato kvůli nedávným...

Výběr článků

Načítám