Hlavní obsah

Barmská disidentka je nadále ve vězení

DPA, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RANGÚN

Barmská vojenská junta po celý čtvrtek ujišťovala svět, že uvěznění vůdkyně opozice Do Aun Schan Su Ťij je dočasné. Opatření prý bylo přijato kvůli nedávným násilnostem v zemi a má zajistit její "bezpečnost".

Foto: Radka Süssová

Říční monitor Prezident Masaryk z roku 1931 je jedinou válečnou lodí, postavenou v historii Československa. Autorem modelu je M. Jindra.

Článek

Zahraniční vlády juntě příliš nevěří a na osobním setkání proto trvá i zmocněnec OSN Razali Ismail, jenž v pátek přicestuje na oficiální návštěvu země. Propuštění Su Ťij žádá i Česká republika.

Důvodem k zadržení disidentky se staly nepokoje z konce minulého týdne, kdy se Su Ťij i s doprovodem stala na severu země terčem útoků svých politických odpůrců, tj. provládních stoupenců. Při nepokojích zemřelo kolem 70 lidí, další desítky osob byly zraněny. Barmské úřady zatím přesná čísla nesdělily. Velmi radikálně ale vyvracejí zprávy světových médiích, že Su Ťij byla během zmíněných střetů zraněna.

Připravené přepadení Su Ťij

Jeden z představitelů amerického velvyslanectví v Barmě uvedl, že páteční útok na vůdkyni barmské opozice Do Aun Schan Su Ťij a její stoupence byl s největší pravděpodobností předem připravený příznivci barmské vlády. Podle něj při násilnostech zřejmě přišlo o život podstatně více lidí, než udává barmská junta. Americký představitel informoval, že místo střetu navštívili v posledních dnech dva členové velvyslanectví a našli tam stopy po násilnostech. Místo, kde došlo k potyčce, bylo částečně uklizeno, přesto však "zřetelně svědčí o velkém násilí". "U silnice byly objeveny kusy potrhaného a zakrváceného oblečení, četné zbraně a úlomky rozbitých předních světel a zrcátek." Zbraně byly "zcela evidentně nachystané před útokem. Nejednalo se jen o větve ulomené ze stromu," dodal.

Exilové skupiny tvrdí, že při útoku zahynulo nejméně 70 osob. Oficiální zprávy hovoří o čtyřech obětech a 50 zraněných.

Vedle známé disidentky, nositelky Nobelovy ceny za mír, bylo po útoku zadrženo 19 osob, kteří tradičně podporují činnost její opoziční strany Národní ligy pro demokracii (NLD). Všichni jsou podle neoficiálních zpráv uvězněni na vojenské základně ležící asi 40 kilometrů od Rangúnu. Su Ťij je prý držena odděleně. Barmská vláda se v rámci uklidnění situace rozhodla v nejbližších dnech znovu zahájit výuku na zdejších univerzitách.

Prohlášení Ministerstva zahraničních věcí ČR:

Ministerstvo je znepokojeno zprávami o uvěznění vůdkyně Národní ligy pro demokracii paní Do Aun Schan Su Ťij v Myanmaru a o násilnostech proti ní a jejím stoupencům. Proto žádá její okamžité propuštění stejně jako propuštění dalších členů NLD a zaručení politických svobod v zemi pro všechny. Pouze otevřený dialog mezi vládou a dalšími politickými stranami v zemi je cestou k obnovení demokracie, zákonnosti a ústy k dodržování lidských práv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám