Hlavní obsah

Povstalci v Kongu zaživa upálili 30 civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKAVU

Otřesná událost se stala o víkendu v Kongu. Ozbrojenci v provincii Jižní Kivu na východě země zaživa upálili asi 30 civilistů. Oběti zavřeli v jejich chatrčích a nechali je uhořet. Oznámila to v pondělí Mise OSN v Kongu (MONUC).

Článek

"Více než 30 civilistů, z toho většina žen, bylo zabito a padesát dalších zraněno při útoku na obec Ntulumamba, asi 70 kilometrů severozápadně od správního střediska provincie Bukavy," sdělil mluvčí MONUC Kemal Saiki.

Guvernér Jižního Kivu Didaca Kamimgini řekl, že vojáci konžské armády na místě našli 39 vypálených domů a 26 spálených těl. Útok podle obyvatel obce, kterým se podařilo utéci, spáchali místní milice a hutuští povstalci Demokratických sil pro osvobození Rwandy (FDLR).

I další svědectví směřuje k FDLR a napovídá, že zabíjení mohlo být reakcí na nedávnou ofenzivu konžské armády a MONUC v této oblasti a mělo odradit obyvatele od spolupráce s konžskými úřady OSN. Povstalci FDLR, kteří jsou obviňováni z aktivní účasti na genocidě ve Rwandě v roce 1994, popřeli, že by měli toto zabíjení na svědomí.

Obyvatelé provincií Jižní a Severní Kivu na východě Konga při hranicích s Rwandou jsou téměř denně terčem rabování, únosů, znásilňování a zabíjení, které páchají různé ozbrojené skupiny operující v oblasti.

Guvernér Kamimgini řekl, že útok byl spáchán v oblasti, kde armáda za pomoci MONUC postupně přebírá kontrolu. Mise OSN zahájila 4. července rozsáhlou vzdušnou operaci v Jižním Kivu a o několik dní později ji posílila o pozemní operaci, do níž bylo zapojeno 1500 mužů.

Reklama

Související témata:

Související články

Při střetech v Kongu umírali vojáci OSN

Několik vojáků OSN zahynulo v pátek ráno při násilných střetech v Demokratické republice Kongu (DRC). Střet s neznámými ozbrojenci se odehrál v severovýchodní...

Výběr článků

Načítám