Hlavní obsah

Potřela se krví a předstírala, že je mrtvá. 11letá školačka popsala střelbu ve třídě v Uvalde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvalde

Před americkou Sněmovnou reprezentantů ve středu vystoupila 11letá školačka Miah Cerillová, která popsala, co se dělo ve škole v Uvalde během vražedného útoku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

11letá školačka popisuje, co se dělo ve škole v Uvalde během vražedného útokuVideo: Reuters

 
Článek

„Dívali jsme se na film, a pak (mé učitelce) přišel e-mail a ona šla zamknout dveře a (střelec) byl na chodbě,” řekl Miah. „Navázali oční kontakt a pak se vrátila do třídy a řekla nám: Běžte se schovat.'”

Spolu se spolužáky se tak běžela schovat za katedru. Útočník poté vysklil malé okno a vešel do druhé místnosti, odkud vedly dveře do třídy. „Přišel a zastřelil mou učitelku. Řekl jí dobrou noc a střelil ji do hlavy. A pak zastřelil několik mých spolužáků a vystřelil do tabule,” popisuje dívka střelcovo běsnění.

Americká Sněmovna schválila zákon na omezení zbraní, Senátem nejspíš neprojde

Zahraniční

Jednoho z kamarádů Miah zastřelil přímo před ní. Dívka se pak potřela jeho krví a předstírala, že je mrtvá pro případ, že by se útočník vrátil.

„Prostě jsem mlčela. A pak jsem popadla telefon své učitelky a zavolala na tísňovou linku,” říká v předtočeném videu.

Zbabělci, zkritizoval policii postřelený učitel z americké školy. V jeho třídě útočník zabil 11 studentů

Amerika

Na dotaz, zda se cítí ve škole bezpečně, zakroutila hlavou. Na otázku, zda si myslí, že dojde k další střelbě, pokývla hlavou.

18letý Salvador Ramos ve škole zavraždil celkem 21 lidí, z toho 19 dětí. Střílel ze dvou útočných pušek, které si krátce před skutkem legálně koupil k osmnáctým narozeninám. Podle Ramosova bývalého spolužáka se mstil za dřívější šikanu.

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu večer schválila zákon, který zvyšuje věkovou hranici pro nákup poloautomatických zbraní z 18 na 21 let a zakazuje prodej velkokapacitních zásobníků. Balík zákonů ovšem podle odborníků nemá šanci získat většinovou podporu v rovnoměrně rozděleném Senátu, upozornil deník New York Times.

K přijetí přísnějších zákonů pro držení zbraní vyzval i prezident Joe Biden, nebo třeba populární herec a rodák z Uvalde Matthew McConaughey, který před časem zvažoval, že by kandidoval na guvernéra státu Texas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám