Hlavní obsah

Posselt má výhrady k Paroubkovu gestu sudetským antifašistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt v pátek uvedl, že návrh českého premiéra Jiřího Paroubka ohledně odškodnění sudetoněmeckým antifašistům vzbuzuje řadu otázek. A také obavy, protože je určen jen pro určitou skupinu obyvatel.

Článek

Posselt sdělil, že v zásadě vítá jakýkoliv návrh, který pomůže dosáhnout alespoň zčásti spravedlnosti těm, kterým se stalo bezpráví. Současně však varoval: "Vzniká nebezpečí, že kvůli takovým pravidlům o výjimkách zůstane většina sudetských Němců dál podřízena morálně a právně zcela neudržitelné hypotéze kolektivní viny. Bezpráví Benešových dekretů by se v takovém případě nezmírnilo, nýbrž upevnilo." 

Obává se, že by to mohlo odškodněné sudetské Němce v očích ostatních zhanobit. Ptá se proto, jak bude definován okruh lidí, kteří by na gesto měli nárok.

Sudetští Němci podle svého šéfa trvají na tom, že sudetoněmecké otázky lze upravit jen přímým dialogem mezi českou vládou a volenými zástupci sudetoněmeckého krajanského sdružení.

Posselt už víckrát dal najevo,že dokud se neseznámí s textem českého návrhu, zdrží se jeho konečného posuzování.

Die Welt návrh vítá

Paroublův návrh oceňuje komentář listu Die Welt. "Jako první šéf vlády činí Paroubek krok na české poměry skutečně revoluční. Uznává, že sudetští Němci v Čechách a na Moravě obsazených nacisty nebyli všichni jako takoví zrádci a zločinci, kteří byli právem kolektivně odsunuti a zbaveni práv," konstatuje list.

Ve čtvrtek návrh ocenil rakouský premiér Schüssel i parlamentní strany, s výjimkou Zelených však požadovaly další kroky. [celý článek]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám