Hlavní obsah

Posselt kritizoval výroky Špidly i Klause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení a europoslanec za CSU Bernd Posselt kritizoval poslední výroky premiéra Vladimíra Špidly, který odmítl německé nároky na restituce, neboť Němci za války zabili jeho příbuzné, i slova prezidenta Václava Klause.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Pražští přímorožci beisa

Článek

Špidla v úterý odmítl německé nároky na restituce. "Jsem ochoten k jakékoli restituci, já jsem ochoten k čemukoli, za jedné jediné podmínky: posaďte k tomuto stolu dvacet osm mých příbuzných, které jste zavraždili za druhé světové války. Protože toho nejste schopni, nebudeme se vracet do minulosti," odpověděl Špidla na dotaz k česko-německým vztahům po své přednášce ve finských Helsinkách. Ve čtvrtek na to rozhořčeně reagovali sudetoněmečtí a němečtí konzervativní politikové.

Klaus je podle Posselta nacionalista

Posselt ale varuje i před přeceňováním projevu, který přednesl český prezident 28. března v Ústí nad Labem na konferenci o česko-německých vztazích. Klaus tam připomněl staletí soužití Čechů a Němců, vzájemné obohacení obou kultur a vyzval k odklonu od minulosti, k toleranci a smíření.

"Klaus byl a je součástí extrémně nacionálních tendencí v České republice, což nemůže zastřít pár strojených formulací. Navíc sudetoněmečtí představitelé byli ze setkání v Ústí vyloučeni," komentoval projev Posselt a vyzval k "opravdovému dialogu" zvolených zástupců sudetských Němců a Čechů.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus vyzval ke smíření s minulostí

Ke smíření s minulostí a k pokoře před ní vyzval prezident Václav Klaus v neděli v Ústí nad Labem na závěr třídenní mezinárodní konference o česko-německých...

Výběr článků

Načítám