Hlavní obsah

Pořezaným obětem berlínského útoku hrozí AIDS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Sobotní útok šestnáctiletého mladíka po slavnostním otevřené nového hlavního nádraží si vyžádal nakonec 36 zraněných, i když původní počty hovořily jen o 27 poraněných. Pořezaným, kterých je 31, hrozí navíc nákaza virem HIV. Jedna z obětí byla HIV pozitivní. Nákaza hrozí i lidem kteří raněným pomáhali, ohroženi jsou 43 lidé.

Článek

V pondělí komisař Klaus Ruckschnat z berlínského oddělení vražd uvedl, že při útoku v sobotu v noci bylo zraněno 36 lidí odcházejících z oslavy otevření nového Hlavního nádraží, z nichž 31 utrpělo bodné a řezné rány. Dalších pět utrpělo pohmožděniny od ran pěstí. Stav šesti osob zůstává vážný, jedna byla operovaná.

AIDS hrozí 43 lidem, všem pobodaným a všem, kdo jim pomáhali. Podle odborníků je však možnost přenosu nákazy nožem poměrně malá a ještě menší je pravděpodobnost, že by se nakazili lidé, kteří pořezaným na místě pomáhali, teprve po šesti měsících však budou moci lékaři definitivně vyloučit, že k nákaze nedošlo. Právě strach z AIDS přiměl některé lehčeji zraněné, aby se nechali vyšetřit, což vedlo k nárůstu počtu obětí útoku.

Šestnáctiletý pachatel bude obžalován z pokusu o vraždu v 24 případech, protože právě tolik lidí pořezal a pobodal na horní polovině těla.  Prokurátorka Ute Segelitzová uvedla, že útočník bude čelit obvinění z pokusu o vraždu, protože několik lidí bodl do zad, což hodnotí jako obzvlášť zákeřný čin. Další bodl do břicha.

Pachatelem je 16letý Němec z západoberlínské dělnické čtvrti Neukölln. Motiv mladíka, který byl silně opilý a v minulosti spáchal další násilné delikty, včetně zbití spolužáka, není znám. V sobotu sdělil policistům, že si na nic nevzpomíná, protože byl silně opilý, a odmítl vypovídat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám