Hlavní obsah

Polští vojenští letci budou trénovat starty a přistání na silnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Cílem manévrů, které proběhnou příští týden, je natrénovat starty a přistání vojenských letadel na veřejné komunikaci, aby letectvo bylo schopné fungovat i v případě krize, kdy by byla zničena jeho základna.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Stíhací letoun MiG-29 z výzbroje polské armády

Článek

Polské letectvo čeká po dvaceti letech cvičení na „letišti“ na silničním úseku. S omezením tak musejí počítat motoristé na severovýchodě Polska ve Varmijsko-mazurském vojvodství.

Cvičení proběhne od 25. do 29. září a zúčastní se jej piloti stíhacích letounů MiG-29, Su-22 a F-16, dále pak posádky dopravních a cvičných letadel.

Do operace nazvané Route 604 na silnici mezi obcemi Ruskowo a Przeździek Wielki se zapojí také technické týmy, vojenští hasiči, logistici, letečtí návodčí, domobrana a vojenská policie.

Server Gazeta.pl uvedl, že v dobách komunismu vznikaly tzv. letištní úseky silnic jako součást obranné infrastruktury země. Existovalo jich dvacet.

Úsek mezi Ruskowem a Preździekem Welkým prošel předloni opravou, a splňuje tak všechna kritéria pro to, aby sloužil jako záložní letiště pro vojenská letadla a aby na něm v případě krizových situací mohly přistávat i civilní stroje.

Rusko pořádá cvičení Tichomořské flotily, účastní se 10 tisíc vojáků

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám