Hlavní obsah

Polsko zmírňuje potratovou politiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko má nejpřísnější interrupční zákon v Evropě. Legální potraty jsou tam možné pouze v případě vážného ohrožení zdraví a života matky a tehdy, došlo-li k otěhotnění po znásilnění. Problém je ale v tom, že gynekologové legální potraty neprovádějí v podstatě vůbec s tím, že jim to nedovoluje svědomí. Nová vláda premiéra Donalda Tuska s tím nesouhlasí a slibuje rychlou změnu.

Foto: Profimedia.cz

Polská ministryně zdravotnictví Izabela Leszczynová

Článek

Ministryně zdravotnictví Izabela Leszczynová ve čtvrtek v Rádiu Zet uvedla, že „v případě, že těhotenství ohrožuje zdraví a život pacientky, lékař nemá právo odmítnout interrupci s výhradou svědomí, protože zákon to v žádném případě nedovoluje“.

Také dodala, že je „nutné zlepšit zdravotní bezpečnost, aby se už nikdy neopakovaly tragédie, k jakým kvůli odmítnutí legálních interrupcí došlo v Polsku v nedávné minulosti“. A připomněla případy odmítnutých potratů a následné smrti pacientek.

Těhotná žena v Polsku se po diagnóze zhroutila. Nemocnice legální interrupci odmítla

Evropa

Vzhledem k nim došlo na změny ve státních i soukromých zdravotnických zařízeních, která měla smlouvu s Národním fondem zdraví (NFZ, státní zdravotní pojišťovna), resort zdravotnictví upřesní podmínky smlouvy, uvedla ministryně.

„Není totiž možné, aby zdravotnické zařízení, které chce mít smlouvu s NFZ a dostávat od něj finance, provádělo v oblasti gynekologie a porodnictví jen některé zákroky a například legální interrupce zachraňující zdraví a životy žen ne,“ zdůraznila v Rádiu Zet ministryně.

Poláky pobouřila smrt těhotné ženy v nemocnici. Viní z ní „bezduché právo“

Zahraniční

Jen sto legálních potratů ročně

Podle oficiálních statistik se v Polsku, které má kolem 37 milionů obyvatel, z nichž kolem 10 milionů jsou ženy v reprodukčním věku, provádělo legálně ročně kolem 100 interrupcí.

Ilegálně se podle různých zdrojů (např. Federace na pomoc ženám a plánování rodiny) v zemi i v zahraničí ročně podrobí interrupcím 150 tisíc až 200 tisíc těhotných Polek.

Polští lékaři, ale i vedení nemocnic se vyhýbají interrupcím kvůli jednoznačnému postoji katolické církve, která potraty zakazuje.

Interrupce přispěly k vítězství polské opozice ve volbách. V koaliční smlouvě ale nejsou

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám