Hlavní obsah

Polsko najednou začalo tolerovat LGBT. Leklo se, že přijde o evropské miliardy

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Polská vláda Práva a spravedlnosti (PiS), která doteď intenzivně podporovala samosprávy ve více než sto obcích a městech v pěti vojvodstvích, kde vyhlásili diskriminační „zóny bez LGBT” náhle změnila postoj. Prostřednictvím ministerstva regionálního rozvoje vláda vyzvala, aby obce respektovaly práva občanů včetně sexuálních menšin.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Happening na podporu LGBT ve Varšavě. Ilustrační foto

Článek

„Vládu vystrašilo, že pokud nedojde k zásadní změně, ztratí Polsko štědré eurofondy určené na rozvoj venkova, které budou citelně chybět,” uvedla v pátek Gazeta Wyborcza.

Evropská komise oznámila představitelům samospráv v Lublinském, Malopolském, Podkarpatském, Lodžském a Svatokřížském vojvodství, že přijdou o prostředky z evropských fondů, pokud nezruší kontroverzní rozhodnutí proti menšinám z LGBT.

Polský region trvá na zónách bez LGBT. Navzdory hrozbě z EU

Zahraniční

Protože samospráva v Malopolském vojvodství, většinou hlasů poslanců PiS, v minulých dnech toto rozhodnutí zrušit odmítla, oznámil Brusel, že eurofondy ve výši 2,5 miliardy eur (zhruba 63,5 miliardy korun), určené v příštích letech na rozvoj tohoto regionu, pozastavil.

Další pokus v pondělí

Malopolští poslanci PiS v jednom z nejdůležitějších polských regionů chtěli v srpnu zrušit svoje usnesení o vytvoření „zóny bez LGBT” a zachránit tak finanční prostředky tvořící klíčovou část jeho rozpočtu.

Změnilo se to po zásahu bývalé premiérky a současné europoslankyně Beaty Szydłové, která ve jménu lídra strany Jaroslava Kaczyńského zakázala poslancům PiS vycouvat.

„V Polsku jsou křesťanské hodnoty víc než peníze,” uvedli vzápětí poslanci vládní strany. „V pondělí 20. září se radní vojvodského Sejmu opětovně pokusí zrušit toto diskriminační rozhodnutí,” oznámil v sobotu portál Onet.pl.

Brusel zahájil řízení s Polskem a Maďarskem kvůli právům menšin

Evropa

Polsko je rozdělené na 16 vojvodství, která byla doteď hlavními příjemci z evropských operačních fondů. V pěti z nich na východě země, kde žije přibližně 12 z 38,5 milionu obyvatel, od roku 2019 dominují „zóny bez LGBT”.

Ty například zakazují sexuálním menšinám vstup do kavárny, restaurací, kin či veřejných parků, což se podle Bruselu příčí zásadám společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám