Hlavní obsah

Polská vládní koalice se rozpadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polská vládní krize vyvrcholila rozpadem koalice levice a lidovců. Spojení postkomunistického Svazu demokratické levice (SLD) a levicové Unie práce (UP) s Polskou lidovou stranou (PSL) se zhroutilo po půldruhém roce.

Foto: Hynek Mojžíš

Vedení Plzeňského kraje, města Plzně a Městského obvodu Plzeň 3 dnes zavzpomínalo na významnou osobnost české historie

Článek

Premiér a zároveň předák SLD Leszek Miller se po setkání s předsedy zbývajících stran již bývalé koalice Markem Polem a Jaroslawem Kalinowským obrátil na prezidenta Aleksandera Kwaćniewského s prosbou o odvolání lidoveckých ministrů.

Napětí v koalici výrazně vzrostlo po čtvrtečním hlasování dolní parlamentní komory o zpoplatnění provozu na polských silnicích. Lidovci se v něm postavili na stranu opozice a přispěli tak k odmítnutí vládního návrhu zákona. Lidovečtí poslanci přitom nehlasovali proti svým koaličním partnerům zdaleka poprvé.

"Odmítnutím podpory vládním návrhům zákonů se PSL postavil mimo koalici," odůvodnil své rozhodnutí o rozvázání koalice premiér Miller. Připomněl, že ministři jeho vlády včetně lidoveckých nemohli v dolní parlamentní komoře počítat s loajalitou poslanců PSL. "Není možné být současně ve vládě a opozici. Jako premiér to neakceptuji a déle nemohu tolerovat. Nejsem a nebudu ničím rukojmím," zdůraznil Miller ve večerním televizním projevu.

Rozhodná reakce lidovců na rázný krok šéfa vlády na sebe nenechala dlouho čekat. "Rozvázání koalice, k němuž se rozhodla SLD, bereme jako signál, že starost o polské národní a hospodářské zájmy, o venkov a zemědělství a rovněž řešení problémů chudých přestalo být prvořadým úkolem," uvedla strana v oficiálním prohlášení pro tisk.

Po rozpadu koalice začala SLD hledat případné partnery, kteří by vládě pomohli zajistit většinu v dolní parlamentní komoře. Jde mimo jiné o Lidově demokratickou stranu (PLD), Konzervativně lidovou stranu (SKL) a Polský lidový blok (PBL).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám