Hlavní obsah

Polská delegace nestihla vzdát v pátek papeži poslední poctu

Právo, Zuzana Křížová (Varšava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Za národní hanbu označují polská média fakt, že oficiální polská delegace dorazila v pátek do Vatikánu až na poslední chvíli, a nestihla proto vzdát poslední poctu papeži Janu Pavlu II. v bazilice sv.Petra. Jak napsal list Žycie Warszawy, letadla s polskými delegacemi přistála v Římě až v pátek ráno, takže jejich členové jeli přímo z letiště na smuteční ceremonii.

Článek

Deník připomněl, že světoví lídři, například George Bush či Viktor Juščenko, přicestovali do Říma o den dříve.

"Přiletěli jsme tak, jak nám určila italská strana - a to až po velkých problémech, protože Italové nejprve souhlasili jen s přijetím letadel prezidenta a premiéra," obhajoval zpoždění vicemaršálek Senátu Józef Zych v narážce na fakt, že do Vatikánu cestovalo několik set polských oficiálních činitelů -politiků, vládních představitelů, členů Sejmu a Senátu, regionálních parlamentů a samospráv.

Podle politologa Grzegorze Kostrzewy se polští politici měli v bazilice bezpodmínečně objevit: "Vzhledem k národnosti Jana Pavla II. se o to Poláci měli snažit, jak to jen šlo, a Italové jim to měli umožnit. Pokud se tak nechovala ani jedna strana, je to důkaz o očividné nepředvídavosti."

Naopak polský tisk uvítal, že Jan Pavel II. dokáže dělat zázraky i po smrti, protože současný a bývalý prezident, Aleksander Kwašniewski a Lech Walesa, si poprvé po deseti letech podali ruce.

Walesa to zhodnotil způsobem sobě vlastním: kompromis si prý vynutil Jan Pavel II., aby celému světu ukázal, že zázraky dokáže. Kwašniewski řekl: ,,Smíření si vyžadovala vážnost chvíle, byli jsme to dlužni Polákům i Svatému otci."

Nevraživost obou prezidentů sahá do volební kampaně v roce 1995. Tehdy se při jedné televizní debatě Walesa urazil, protože se s ním Kwašniewski nepřivítal.

Reklama

Související články

V ČR se rozezněly zvony na počest papeže

U příležitosti pohřbu papeže Jana Pavla II. se v pátek ve 12:00 v České republice na několik minut rozezněly kostelní zvony. Pátek je v Česku na základě...

Výběr článků

Načítám