Hlavní obsah

Politologové: slovenské volby rozhodne účast voličů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slováci v sobotu v druhém kole přímých voleb rozhodují, kdo bude na dalších pět let jejich prezidentem. Po prvním kole, které se konalo 3. dubna zůstali ve hře dva kandidáti opozice: expremiér Vladimír Mečiar (61) a bývalý předseda parlamentu Ivan Gašparovič (63). Podle politologů volby rozhodne účast voličů ve druhém kole: nižší nahrává Mečiarovi, vyšší Gašparovičovi.

Foto: Jan Kolář

Radka Kovaříková - Oslava narozenin

Článek

Bývalý premiér v prvním kole porazil bývalého předsedy parlamentu o deset procent hlasů. Mečiarovi voliči jsou všeobecně považováni za disciplinované, ale jeho voličský potenciál je omezený. Souboj dvou opozičních politiků tak mohou paradoxně rozhodnout voliči současné vládní koalice. Pokud překonají zklamání nad výsledkem prvního kola, v němž vysoký favorit, vládní kandidát Eduard Kukan, neuspěl a dají svůj hlas Gašparovičovi jako menšímu zlu, Mečiar nemá šanci.

Jediný průzkum

Před druhým kolem prezidentských voleb nebyl zveřejněn ani jediný průzkum. Pouze deník SME na své internetové stránce uskutečnil průzkum u svých čtenářů. Mečiar dostal 429 hlasů, Gašparovič 1247 a voleb se nezúčastní 1114 čtenářů deníku. U renomovaných agentur si nikdo žádný průzkum neobjednal. "Průzkumy by byly velmi nepřesné. Veřejnost byla po prvním kole znejistěna a pravděpodobně extrémně vysoké procento voličů se bude rozhodovat na poslední chvíli," vysvětlil Pavel Haulík z agentury MVK.

Mečiar získal v prvním kole 32,73 procent hlasů, když mu dalo svůj hlas přes 650 tisíc voličů. Gašparovič získal 22,28 procenta hlasů, když mu dalo svůj hlas přes 442 tisíc voličů.

Prezident nemusí být figurkou

Slovenská vládní koalice se spoléhá na to, že i když nový prezident vzejde z řad opozice, bude mít pouze reprezentativní funkci. Právníci však upozorňují, že pokud by se nový prezident rozhodl plně uplatňovat své kompetence, měl by mnohem silnější pozici než jeho předchůdci Michal Kováč a Rudolf Schuster.

Televize Markíza uvedla, že prezident má podle ústavy právo domlouvat a ratifikovat mezinárodní smlouvy. "To je silná kompetence, protože prezidentské smlouvy stojí nad zákony," upozornila televize. Kováč i Schuster se několik dní po svém nástupu do funkce této kompetence vzdali ve prospěch vlády. "Není však vyloučeno, že opoziční kandidáti Vladimír Mečiar a Ivan Gašparovič ke koaliční vládě tak vstřícní nebudou," konstatovala Markíza. Oba kandidáti zatím přislíbili, že nebudou trvat na posílení svých pravomocí, ale praxe může být jiná.

"V takovém případě by prezident byl tím hlavním zástupcem Slovenské republiky vůči zahraničí v dohadování těch nejvýznamnějších mezinárodních smluv," upozornil právník Peter Kresák.

Poslední novelizace slovenské ústavy snížila kompetence prezidenta při udělování amnestie. V minulosti byly totiž sporné především amnestie, které udělil v roce 1998 premiér Mečiar, jako zastupující prezident (týkaly se únosu Michala Kováče mladšího).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám