Hlavní obsah

Policie má nový důkaz proti podezřelému vrahovi ministryně

Novinky, DPA, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Při vyšetřování vraždy švédské ministryně zahraničí Anny Lindhové policie podle informací tisku objevila novou indicii. Jak v neděli napsal bulvární list Expressen, vyšetřovatelé nalezli poblíž místa činu dres fanouška stockholmského fotbalového klubu Djurgaarden. Olof Svensson (35), zadržený hlavní podezřelý, je přitom znám jako fanoušek tohoto klubu.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Policie Svenssona zadržela v úterý, když v restauraci East End Company poblíž stadiónu Raasunda sledoval místní derby mezi kluby Djurgaarden a Hammarby.

Testy DNA nic neprokázaly

O víkendu policie nepřerušila mlčení kolem stavu získávání důkazů proti Svenssonovi, jemuž v pátek soud prodloužil vyšetřovací vazbu. Média naznačují, že Svensson, jenž opakuje, že je naprosto nevinen, nemusí být přímo pachatelem, ale může něco o vraždě vědět. Testy DNA nepřinesly žádné prokazatelné důkazy na usvědčení.

Expressen v sobotu napsal s odvoláním na policejní zdroje, že vyšetřovatelé intenzivně pátrají po Svenssonově příteli. Ten s ním měl být ve stockholmském obchodním domě NK, kde se pobodání odehrálo. Podle zdrojů se však navzájem ztratili a obchodní dům opouštěli každý zvlášť.

První myšlenky po atentátu patřily rodině

První myšlenky švédské ministryně zahraničí Anny Lindhové po atentátu patřily její rodině. "Chtěla, abych zavolala její rodině. To jsem udělala," uvedla v sobotu ve švédské televizi STV její přítelkyně a bývalá tisková mluvčí Johanna Söderströmová, která byla po jejím boku v prvních okamžicích po útoku nožem.

Přítelkyně zavolala mobilem manžela Lindhové, někdejšího ministra vnitra Bo Holberga, aby mu řekla, co se stalo. Velmi brzy po atentátu se podle ní stav Lindhové pronikavě zhoršil. "Nebyla dlouho při vědomí. Nemyslím, že by nějak dlouho trpěla," dodala.

Pohřeb byl soukromý

Rodina - manžel a oba synové Filip (9) a David (13) - a nepočetný kruh smutečních hostů, mezi nimi švédský premiér Göran Persson a ministři jeho vlády, se v sobotu, deset dní po atentátu, zúčastnili soukromého pohřbu někdejší šéfky švédské diplomacie. Obřad se uskutečnil v luteránském kostele Ersta s vyloučením veřejnosti a za mimořádných bezpečnostních opatření.

Oficiální smuteční slavnost hostil v pátek hlavní sál stockholmské radnice, který je využíván také při udělování Nobelových cen. Objevilo se na něm na 1300 hostů ze zahraničí i ze Švédska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám