Hlavní obsah

Polák přežil v Tatrách pád laviny, protože se udržel na jejím povrchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli v podvečer požádali polští horští záchranáři o pomoc své slovenské kolegy kvůli nezvěstnému čtyřiatřicetiletému Polákovi. Přestože muže zasáhla desková lavina, dokázal se udržet na jejím povrchu a přežil.

Foto: HZS

Noční pátrací akce po nezvěstném Polákovi

Článek

„Muže zasáhla desková lavina, ale udržel se na jejím povrchu a přežil,“ konstatovala slovenská Horská záchranná služba na svém webu.

Polák se měl pohybovat na polsko-slovenském pomezí a měl nedostupný mobilní telefon. „Polští záchranáři předpokládali, že mohl sejít do Tiché doliny, proto požádali slovenskou stranu o lokalizaci jeho mobilního telefonu,“ uvedl web HZS.

Polský dron zároveň registroval čerstvě spadlou lavinu ve směru na Tichou dolinu. Ze slovenské strany vyrazilo na místo celkem osm horských záchranářů se psem. V čase jejich přesunu identifikovali polští záchranáři ze vzduchu osobu, která seděla se světelným zdrojem pod lavinovým polem.

„Po příchodu záchranářů na místo se ukázalo, že v dolině se skutečně nachází hledaný muž. Navzdory úrazu hlavy byl při vědomí, mírně dezorientovaný. Po zateplení a vyšetření ho záchranáři pomocí sněžného skútru transportovali k terénnímu vozidlu a převezli do Starého Smokovce, kde jej odevzdali posádce sanitního vozu,“ uvedli horští záchranáři.

Web HZS upozorňuje na lavinové nebezpečí v Tatrách v polohách nad 1800 metrů nad mořem.

V Tatrách spadla lavina, pohřbila dva muže

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám