Hlavní obsah

V Tatrách spadla lavina, pohřbila dva muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva Slováky ve věku 36 a 41 let strhla v sobotu pod Priečnym sedlem ve Vysokých Tatrách lavina. Jak v neděli oznámil web Horské záchranné služby (HZS), ani jeden z mužů nepřežil.

Foto: HZS Slovensko

Lavina ve Vysokých Tatrách

Článek

Se žádostí o pomoc se v sobotu obrátila na slovenské horské záchranáře přítelkyně jednoho z mužů, které se s ním celé odpoledne nedařilo navázat kontakt. Uvedla, že se muži vydali na túru do Malé Studené doliny a měli v úmyslu projít přes Priečne sedlo nebo vystoupit na Širokou věž.

Horští záchranáři zjistili, že dvojici viděli naposled na Téryho chatě, odkud se muži navzdory varování zaměstnanců vydali do Priečneho sedla. „Dobrovolný záchranář pracující na chatě se vypravil do terénu a viděl, že z Priečneho sedla se uvolnila velká lavina,“ uvedl web HZS.

Ze Starého Smokovce vyrazili na místo horští záchranáři se speciálním vyhledávacím systémem a dva psovodi. „Pes krátce po příchodu na místo označil místo zasypání obou mužů. Bohužel, muži pád laviny nepřežili,“ konstatovali záchranáři.

Pro výrazně se zhoršující povětrnostní podmínky, husté sněžení, silný vítr a zvýšené riziko pádu dalších lavin, se záchranáři v noci vrátili na základnu. „Transport těl proběhne hned, jak to umožní povětrnostní podmínky a lavinová situace,“ dodal web HZS.

Horští záchranáři upozorňují, že v nejvyšších polohách Západních a Vysokých Tater napadlo 15 až 20 nového sněhu a v důsledku silného větru hrozí uvolnění dalších lavin.

Také na polské straně Vysokých Tater se utrhly dvě větší a několik menších lavin. Devatenáctiletý muž, kterého horští záchranáři vyprostili z masy sněhu, zemřel ještě na místě, přestože mu bylo poskytnuto umělé dýchání a srdeční masáž, uvedla DPA.

Do nemocnice v polském Zakopaném byl převezen otec a jedenáctiletý syn, kteří uvázli na horské cestě. Túru se rozhodli přerušit poté, co viděli pád laviny, která zavalila jiného turistu, a zavolali si o pomoc. Kvůli husté mlze je nemohl vyzvednout vrtulník, pomohla jim ale pěší skupina záchranářů. Ti vyprostili i další lidi, které zavalil sníh, uvedl server polské stanice TVN24.

Vrchol Sněžky zasáhl orkán

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám