Hlavní obsah

Poláci chtějí postavit památník ptačí chřipce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TORUŇ

Poské středověké město Toruň je známé svým proslulým perníkem. Místní občané se dále pyšní tím, že se v Toruni narodil astrolog Mikuláš Koperník. Nyní se hodlají proslavit i toruňští zastupitelé, kteří hodlají ve městě postavit památník ptačí chřipce.

Článek

Ve středověklu bylo běžné, že lidé stavěli morové sloupy, které připomínaly utrpení při epidemiích černé smrti. 

"Památník bude tvořit labuť připravující se k letu. Jeho odhalení naváže na vypuštění na svobodu 79 ptáků, u kterých veterinární vyšetření nepotvrdila výskyt onemocnění," uvedl Andrzej Szmak, který se zabývá propagací města. Postavení bronzové či měděné sochy by v přepočtu mělo stát několik desítek tisíc korun a radnice počítá s tím, že na ni přispějí sponzoři. Socha by měla stát na Filadelfském bulváru.

Právě tam letos 5. března lidé objevili mrtvé labutě nakažené virem ptačí chřipky. Veterináři poté izolovali hejno stovky opeřenců. Většinu z nich vypustili na svobodu, 32 ptáků ale museli uspat.¨

Toruň byla prvním polským městem, ve kterém veterináři letos objevili ptáky nakažené virem H5N1 ptačí chřipky. Tento virus může být smrtelně nebezpečný i pro člověka. Tři mrtví opeřenci leželi na břehu řeky Visly nedaleko centra města. Policie poté uzavřela nábřeží Visly a některé ulice. V Toruni se objevily dezinfekční rohože, přes které projížděla auta. Rohože měly zabránit dalšímu šíření viru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám