Hlavní obsah

Poklady uloupené v Iráku se postupně vracejí

Novinky, Jan Horák, DPA, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Irák má šanci, že se mu postupně vrátí alespoň část historických pokladů, jež byly ukradeny po pádu bývalého iráckého režimu. Jak v úterý napsal list Il Messaggero, italští policisté zabavili na ostrově Sardinii hliněné destičky s historicky cennými nápisy v klínovém písmu. Destičky nabízel jeden libanonský obchodník za 1500 eur za kus, což je hluboko pod jejich hodnotou.

Článek

Údajně šlo o 33 destiček uloupených z bagdádského muzea.

Starožitnosti z Iráku se na italském trhu objevily ve větším množství již minulý měsíc. Bezpečnostní síly poté vytvořily zvláštní komando, které podniklo operaci Nabuchodonozor. Při ní policisté přišli na stopu libanonskému obchodníkovi.

Zabavené destičky s nápisy pocházejí ze druhého tisíciletí před naším letopočtem. Do Iráku se vrátí, jakmile to bude možné.

Sumérská Mona Lisa se vrátila

Již koncem září se do Bagdádu vrátila další cenná památka - ženská hlava z Varky, která je všeobecně pokládána za jedno z prvních uměleckých ztvárnění lidského obličeje. Skulptura bývá také nazývána sumérskou Monou Lisou. Pochází totiž ze sumérského městského státu Urúk na jihu Mezopotámie, jehož ruiny se dnes nazývají Varka.

Američtí vyšetřovatelé objevili hlavu počátkem září zakopanou v jedné bagdádské zahradě. Pátrače přivedl na její stopu iráckých chlapec. Odborníci se domnívají, že lupiči nemohli skulpturu prodat proto, že šlo o velmi známé dílo.

Muzeum postrádá tisíce exponátů

Bagdádské národní muzeum však nadále postrádá na deset tisíc dalších uměleckých předmětů, jež zmizely po vyplenění muzea po dobytí Bagdádu americkými vojsky letos v dubnu. Z původně ukradených předmětů bylo již nalezeno a vráceno na 3500. Některé z nich byly objeveny v Evropě, jiné v USA a spousta také v samotném Iráku či v sousedním Jordánsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám