Hlavní obsah

Podoljak vyzval Evropu: Kupte si moderní zbraně, ty staré dejte nám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská invaze na Ukrajině je pro evropské země ideální příležitostí, jak modernizovat své zbrojní arzenály. Je o tom alespoň přesvědčen Mychajlo Podoljak, poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Foto: Facebook/Mychajlo Podoljak

Mychajlo Podoljak, poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta

Článek

„Nazvěme to tak, jak to je. Ruská agrese na Ukrajině se stala pro mnohé evropské země skvělou příležitostí, jak se ziskově přezbrojit: rozdat zastaralé zbraně a získat nové modely techniky na úkor strategických partnerů,“ napsal Podoljak na Twitteru.

Neupřesnil přitom, jak přesně by pro evropské státy rozdání stávajícího arzenálu a pořízení novějších typů zbraní bylo v důsledku ziskové.

„Dnes jsou hangáry mnoha zemí plné moderní vojenské techniky, která je pokryta prachem a jejíž použití se neplánuje,“ líčí dále Podoljak.

„Otázka. Pokud je Rusko hlavní strategickou doktrinální hrozbou pro Evropu a na Ukrajině dnes probíhá válka s Ruskem… proč zrovna teď potřebujete tolik zbraní? S kým dalším plánujete bojovat na tomto kontinentu v 21. století? Nebylo by lepší přenést co nejvíce zbraní přímo na bojiště a „zpacifikovat“ agresora tady a teď?,“ klade si poradce šéfa Zelenského kanceláře řečnické otázky.

Ukrajina, která nyní na řadě míst fronty přešla do útoku proti ruským okupantům, v uplynulých dnech Západ žádala zejména o tanky a obrněnce.

Naléhavě potřebujeme více západních tanků, apeluje Ukrajina

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám