Hlavní obsah

Podal trestní oznámení na Putina kvůli válce, dostal tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v ruském Blagoveščensku na Dálném východě odsoudil ke třem letům ve vězení muže za opakovanou diskreditaci ruské armády a pohrdání soudem. Informoval o tom server Meduza, který působí v lotyšském exilu.

Foto: Facebookový profil Vladislava Nikitěnka

Vladislav Nikitěnko

Článek

Vladislav Nikitěnko po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu podal na všechny regionální pobočky federální kriminální ústředny a prokuratury trestní oznámení na prezidenta Vladimira Putina a další členy politického a vojenského vedení země. Obvinil je z rozpoutání agresivní války. Orgánům činným v trestním řízení nahlásil „zločin proti světu a proti bezpečnosti lidí“.

Diskreditace ruských ozbrojených sil je novým trestným činem, který byl vytvořen po začátku války na Ukrajině. Nikitěnko je prvním člověkem, který byl za tento čin obviněn.

Rusko je rozhodně vězením, a to vězením té nejhnusnější třídy
Vladisklav Nikitěnko

Případ se opíral o Nikitěnkova protiválečná vyjádření na Facebooku, obviněn byl loni na jaře. Od května byl v domácím vězení, od července ve vyšetřovací vazbě. Nevládní lidskoprávní organizace Memorial, která je v Rusku zakázaná a loni dostala Nobelovu cenu za mír, pokládá Nikitěnka za politického vězně.

„Rusko je rozhodně vězením, a to vězením té nejhnusnější třídy,“ napsal Nikitěnko v roce 2021 po propuštění z vězení. Odpykal si šestiletý trest za údajné zbití policisty při zatýkání v roce 2015 - poté, co sám u soudu hájil tři policisty obviněné ze zmlácení podezřelého.

Byl ale obviněn z urážky účastníků soudu a později také porušil zákaz vzdalovat se z domova. Během svého uvěznění napsal asi 8000 stížností. Prostřednictvím videohovorů se zúčastnil téměř tisícovky soudních jednání.

Obyvatel Blagoveščenska tvrdí, že „miluje trestní zákoník“. Jako „právník-amatér“ od počátku tisíciletí posílá na ruské soudy a justiční orgány každý rok spousty stížností. V předminulé dekádě se roky vlekl jeho spor s předsedou soudu, kterého označil za podvodníka.

Foto: facebookový profil Vladislava Nikitěnka

Vladislav Nikitěnko u ruské ambasády v Kyjevě.

V té době na jízdním kole odjel na Ukrajinu, kde před ruským velvyslanectvím v Kyjevě několik týdnů stanoval a držel hladovku, zatímco úřady ve vlasti po něm vyhlásily pátrání. Po návratu do Ruska zmiňovaný soudní spor vyhrál. Případ se dostal do učebnic ruských kriminalistů jako příklad zprošťujícího rozsudku vinou „nepřesvědčivosti“ prokurátora před soudem.

„Rusko je osídleno dobytkem, kterému vládne dobytek. Vzácné výjimky jsou jen od toho, aby potvrzovaly toto pravidlo,“ tvrdí Nikitěnko, který obviňuje Putina a jeho blízké spolupracovníky nejen z rozpoutání války, ale také z válečných zločinů, genocidy a mezinárodního terorismu.

Orbán: Putin musí vyhrát válku, aby mohl opět kandidovat

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám