Hlavní obsah

Pod sutinami domu na Srí Lance měl přežít 13 dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOLOMBO/ MELBOURNE

Neuvěřitelných 13 dní přežil pod sutinami domu starší muž z jihu Srí Lanky, kterou na konci prosince zpustošila vlna tsunami vyvolaná zemětřesením. Píše o tom nedělní vydání srílanského listu The Sunday Times. Je to ale pravda, anebo jen odraz touhy lidí najít uprostřed hrůzy, která je postihla, alespoň malý zázrak? ptají se světové agentury.

Foto: Nikola Hofmanová
Článek

Muž byl podle listu nalezen v polobezvědomí pod sutinami obchodu v historickém přístavním městě Gálla. The Sunday Times rovněž uveřejnil na titulní straně jeho fotografii a uvedl, že muž byl ošetřen v místní nemocnici, kde zjistili, že má zlomenou ruku, trpí podvýživou, dehydratací a má rané symptomy pneumonie.

Byl podle deníku natolik dezorientovaný, že nedokázal vysvětlit, jak se mu podařilo přežít. "Zázračný příběh o přežití", nazval list příběh muže, identifikovaného jako H.G. Sirisena, který je rozhodně tragický, ale zřejmě není ani zázračný ani pravdivý.

Lékař: Národ potřebuje zázraky

Lékaři v nemocnici v Galle potvrdili, že jim byl v sobotu přivezen muž, o němž záchranáři tvrdili, že ho našli pod troskami jednoho ze zřícených domů na předměstí Pettigalawatta. Odmítli ale říct, jestli stav muže skutečně odpovídá tomu, jak by vypadal člověk, který strávil 13 dní pod troskami budovy.

"Národ potřebuje v téhle době zázraky," řekl jeden z lékařů, který si nepřál být jmenován. "Víme jen to, co nám bylo řečeno. A kdo jsme, abychom rozhodovali, co se doopravdy stalo a co ne?"

Záchranáři již několik dní nenacházejí na pobřeží Srí Lanky nic jiného než zablácená a nafouknutá mrtvá těla. V zemi celkem zahynulo podle poslední bilance 30 000 lidí, dalších 5000 je ještě pohřešováno. Naděje, že by byli nalezeni živí, je ale mizivá.

Zeměkoule stále ještě vibruje

Dva týdny poté, co silné zemětřesení u Sumatry vyvolalo ničivou vlnu tsunami v Indickém oceánu, se zeměkoule jako celek stále ještě chvěje. Oznámili to v neděli v Melbourne odborníci z Australské národní univerzity (ANU). Přirovnali tento jev chování zvonu: ten se také chvěje ještě dlouho potom, co přestal vydávat zvuky.

"Nejsou to otřesy, které by vás shodily ze židle, ale stále ještě dosahují hodnot, které přístroje rozmístěné kolem světa dokáží bez problémů změřit," řekl výzkumník ANU Herb McQueen. "Chvění nesporně překračuje úroveň základní vibrace, kterou Země vydává normálně," dodal.

Podle McQueena ale oscilace klesá a v současné době dosahuje ve vertikální rovině asi jeden milimetr.

Bezprostředně po zemětřesení u Sumatry z 26. prosince, které dosáhlo devátého stupně a bylo nejsilnější za posledních 40 let, se ale oscilace zemského povrchu pohybovala v rozpětí mezi 20 a 30 centimetry. Pohyby tohoto rozsahu však nejsou pro zemský povrch až tak neobvyklé - stejné úrovně dosahuje slapový pohyb daný obíháním Měsíce kolem Země.

Reklama

Související témata:

Související články

Indonésana zachránili z moře po osmi dnech

Japonská loď zachránila Indonésana, který se osm dní držel prkna. Rizala Shahputru smetla 26. prosince vlna tsunami, když uklízel mešitu. Sice ho před vlnou...

Výběr článků

Načítám