Hlavní obsah

Pod Mount Everestem zasáhla lavina dva slovenské horolezce

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celé Slovensko s napětím sleduje záchrannou akci, která v těchto chvílích probíhá pod nejvyšší horou světa Mount Everestem. Dva slovenské horolezce, Vladimíra Štrbu a Zoltána Pála, zasáhla ve výši 7200 metrů lavina. V úterý odpoledne se k nim dostali šerpové, informoval člen expedice Ján Madarás.

Foto: Tim Chong, Reuters

Mount Everest

Článek

Společně by měli sestoupit do druhého tábora C2 ještě v úterý večer. Zde by je měl ve středu vyzvednout vrtulník, který je dopraví přímo do Káthmándú.

Při výstupu tzv. Boningtonovou cestou horolezce zastihla silná sněhová bouře a následně je zachytila lavina. Oba zůstali uvězněni v bivaku na plošině 4. tábora bývalé Boningtonovy výpravy. Zoltán má zraněné oko, jinak jsou v pořádku.

Expedici doprovází novinář z týdeníku .týždeň, který informoval, že slovenské horolezce zasáhla lavina ještě v pondělí večer. „Vlado a Zoltán jsou v kontaktu se základním táborem a čekají na záchranu. Počasí se však zhoršilo, začíná sněžit,“ hlásil v úterý redaktor týdeníku ze základního tábora.

Volání o pomoc zachytili v základním táboře v úterý ráno a okamžitě byla zorganizovaná záchranná akce. Čtyři šerpové vyrazili Slovákům na pomoc.

Dva Korejci zahynuli

Boningtonova cesta, označovaná jako „Hard Way“, patří k nejtěžším výstupovým trasám na Mount Everest. Vede v jihozápadní stěně z nepálské strany. Po šesti neúspěšných pokusech ji v roce 1975 zlezla britská expedice pod vedením Chrise Boningtona. Vrcholu dosáhla dvojice Britů Doug Scott a Dougal Haston.

Zatím poslední pokus zdolat nejvyšší horu světa po této trase skončil v roce 2007 nezdarem. Korejskou expedici tehdy postihly dvě smrtelné nehody.

V roce 1988 zdolali tuto nebezpečnou trasu čtyři slovenští horolezci – Dušan Becík, Peter Božík, Jaro Jaroš a Jozef Just. Na vrchol vystoupil pouze Just, který se při návratu spojil s ostatními a vysílačkou se ohlásil do základního tábora. Počasí se však zhoršilo a nikdo z nich se nevrátil. Dodnes jsou nezvěstní.

Horolezec Radek Jaroš označil Boningtonovu trasu za zdolatelnou pouze pro absolutní světovou špičku.

Reklama

Výběr článků

Načítám