Hlavní obsah

Počet uprchlíků ve světě vzrostl

Novinky, rei, NBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Počet lidí, které válečné konflikty vyhnaly z domova, v minulém roce vzrostl. Vyplývá to ze zprávy úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Úřad zaznamenal 11,4 miliónu uprchlíků do zahraničí a dalších 26 miliónů lidí, kteří se museli stěhovat uvnitř hranic vlasti. Uprchlíky produkují hlavně konflikty v Afghánistánu, Iráku a súdánském Dárfúru.

Foto: Reuters

Článek

Oproti předchozímu roku narostl počet utečenců zhruba o tři milióny. V roce 2006 se z problémových oblastí za hranice vydalo 9,9 miliónu lidí, dalších 24,2 miliónu se stěhovalo jinam ve vlasti. Zpráva rovněž dodává, že v některých regionech se situace zlepšila natolik, že se 2,8 miliónu lidí mohlo vrátit.

Téměř polovina světových uprchlíků pochází z Afghánistánu a Iráku. Za hranicemi vlasti byly tři milióny Afghánců, většina v sousedním Pákistánu a Íránu. Dva milióny Iráčanů se nacházely hlavně v Sýrii a Jordánsku. Ještě více Iráčanů se stěhovalo v rámci hranic, konkrétně 2,4 miliónu, což představuje nárůst o 600 000 oproti roku 2006.

„Do roku 2005 po několik let počet uprchlíků ve světě klesal v souvislosti s jejich návratem do zemí jako Afghánistán, Sierra Leone, Libérie či Angola. Bohužel teď, v souvislosti s dalšími konflikty a intenzifikací bojů, je číslo zase na vzestupu,“ řekl komisař Antonio Guterres. Dodal, že ke skutečnosti přispívá i špatná práce vlád, rostoucí ceny potravin a ničení životního prostředí.

Dárfúr je jako zemětřesení

Dalšími problémovými regiony jsou súdánský Dárfúr, Kolumbie, Srí Lanka, Jemen nebo Čad. V Kolumbii mají po dekádách bojů mezi vládou a levicovou guerillou stejný počet uprchlíků jako v Iráku. Na tři milióny lidí opustily domovy, přičemž přes 550 000 uteklo do zahraničí. Okolo půl miliónu lidí uteklo také ze Somálska a Súdánu.

„(Súdánský) Dárfúr je jako zemětřesení. Nachází se tam jeho epicentrum, otřesy však vytvářejí nestabilitu i v okolních zemích,“ řekl Guterres. Povstání etnických kmenů proti súdánské vládě, která proti nim vyslala milice džandžauí, si za pět let vyžádalo životy 300 000 lidí. Na 2,5 miliónu lidí opustilo domovy.

Podle UNHCR skončí většina utečenců v sousedních zemích. Nejvíce našlo útočiště v Pákistánu, Sýrii, Íránu, Německu a Jordánsku.

Úřad uvedl, že ve světě bylo loni evidováno 647 000 žádostí o azyl, což je o pět procent víc, než v předchozím roce. Nejčastějšími destinacemi azylantů byly Spojené státy, JAR, Švédsko, Francie, Británie, Kanada a Řecko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám