Hlavní obsah

V západní zemích narostl počet azylantů o deset procent

Novinky, rei, International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

Vytrvalý trend úbytku lidí žádajících v západních zemích o azyl nabral v loňském roce opačný směr a počet žadatelů narostl o 10 procent. Uvedl to v úterý ve zprávě Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Za skutečností stojí odchod lidí z násilím a korupcí zmítaného Iráku.

Foto: Profimedia.cz

Nejpočetněji jsou mezi žadateli o azyl zastoupeni Iráčané.

Článek

Počet žadatelů o azyl během pěti let do roku 2006 trvale klesal a loni se poprvé zvýšil o desetinu na 338 000. Z toho Iráčanů bylo okolo 45 000, tedy více než dvojnásobek, než v předchozím roce. Druhou nejpočetnější skupinou byli Rusové (18 800). Polovina žadatelů pocházela z Asie, zejména Číny a Pákistánu. Afričané představovali mezi azylanty překvapivě pouhou pětinu.

Podle mluvčího úřadu OSN je loňský nárůst nepatrný v porovnání s počty lidí žádajících v rozvojových zemích.

Zároveň je prý však pro oprávněné žadatele těžší azyl na Západě získat kvůli vládním opatřením, jež mají země chránit proti ilegálním přistěhovalcům. 

Počet žadatelů o azyl z Iráku byl loni sice nižší než před americkou invazí v roce 2003, přesto představují azylanti méně než procento z 4,5 miliónu Iráčanů, kteří kvůli konfliktu v domovské zemi opustili domovy. Dva milióny odešly do Sýrie a Jordánska. Bude-li trend pokračovat, překročí letos počet žadatelů o azyl na Západě čísla z let před válkou v Iráku, uvedl William Spindler z úřadu komisaře.

Nejoblíbenější destinací pro azylanty zůstávají Spojené státy. V Evropě zaznamenali nárůst severské a jižní země. Iráčané tam nejčastěji mířili do Švédska, kde už teď tvoří třetí nejpočetnější přistěhovaleckou skupinu. Více než třetina azylantů z Ruska zamířila do Polska, dvě třetiny Pákistánců zase do Řecka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám