Hlavní obsah

Počet obětí tsunami dosáhl 170 000

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONGKONG/KOLOMBO

Celkový počet obětí prosincové vlny tsunami, kterou v Indickém oceánu vyvolalo silné zemětřesení, už dosáhl 170 000. Bilance se zvýšila poté, co na Srí Lance zaregistrovali dalších více než 7000 mrtvých. Mikronésií v pondělí ráno otřáslo další zemětřesení, tentokrát o síle 6,6 stupňů Richterovy stupnice.

Foto: archiv KNTB
Článek

Srílanské úřady nyní mají na seznamech 38 195 mrtvých. Činitel ministerstva veřejné bezpečnosti Tilak Ranavirádža dnes prohlásil, že se očekává, že srílanské údaje brzy dosáhnou 40 000. Přes 6000 osob se nadále pohřešuje. "Při odklízení trosek narážíme denně na mrtvá těla," řekl Ranavirádža na tiskové konferenci.

Na pondělní odpoledne je naplánován z Prahy do Kolomba na Srí Lance odlet zbytku dětské mobilní nemocnice, která na jihu země nahradí zařízení zničené prosincovou vlnou. První část humanitární mise odletěla už na počátku minulého týdne.

V Indonésii zahynulo podle posledních zpráv 115 229 lidí. Skoro 10 700 osob zabil živel v Indii, která hlásí také 5711 pohřešovaných, u nichž se předpokládá, že jsou po smrti. V Thajsku zemřelo více než 5300 lidí a přes 500 mrtvých bylo napočítáno v dalších zemích jihovýchodní Asie a Afriky.

Další podmořské otřesy

Oblast Mikronésie v pondělí ráno vyděsilo zemětřesení o síle 6,6 stupně Richterovy škály. Přístroje lokalizovaly epicentrum zemětřesení do mořského podloží asi 300 kilometrů severovýchodně od ostrova Yap v západní části Mikronésie.

Podle sdělení australských meteorologů byly otřesy příliš slabé na to, aby iniciovaly obávané přívalové vlny.

Reklama

Výběr článků

Načítám