Hlavní obsah

Počet katolíků ve světě vzrostl, kněží ale ubylo

Počet katolíků ve světě v předloňském roce mírně vzrostl. Ukazují to údaje z oficiální církevní ročenky, které dnes zveřejnila vatikánská média. Podle ročenky v roce 2020 na světě žilo 1,36 miliardy „pokřtěných katolíků“, o 16 milionů více než v roce 2019. Naopak počet kněží i jeptišek klesá.

Foto: Vratislav Konečný

Oltář Pražského Jezulátka

Článek

Katolíci tak podle výpočtů vatikánských statistiků představovali 17,7 procenta světové populace. Míra se meziročně nezměnila. Skoro polovina katolíků žije na americkém kontinentě. Meziročně se zvýšila váha Asie a Afriky, kde se počet katolických věřících zvýšil o dvě procenta. Naopak váha Evropy klesla na 21 procent.

Duka se zastal Benedikta XVI. v kauze kolem zneužívání

Domácí

Data za rok 2020 potvrzují klesající zájem o kněžskou službu. Počet kněží se meziročně snížil o zhruba jedno procento na asi 410.000 mužů. Výrazněji počty rostly jen v Asii a Africe, kde však na jednoho kněze také připadalo nejvíce věřících. O bezmála dvě procenta klesl počet jeptišek. Méně je také mužů, kteří se připravují na kněžskou dráhu.

Někteří kritici poukazují na to, že mezi vysokými církevními hodnostáři jsou nadprůměrně zastoupeni muži z Evropy, navzdory klesající váze „starého kontinentu" mezi věřícími. Podle oficiálních vatikánských údajů z 214 žijících kardinálů jich pochází přes 100 z Evropy. Z nových kardinálů, které jmenoval od nástupu do čela církve papež František, jich však většina působí mimo evropský kontinent.

Děkuji, vzkázal papež médiím za odhalování pedofilů v církvi

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám