Hlavní obsah

Počet dospělých s cukrovkou raketově stoupá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Počet dospělých, kteří trpí cukrovkou, se za posledních 30 let víc než zdvojnásobil. Uvádí to studie britských vědců, o níž v neděli informovala agentura AP. Cukrovku nyní má na celém světě 347 miliónů lidí, v roce 1980 to bylo jen 153 miliónů.

Článek

Podle vědců je 70 procent z uvedeného růstu důsledek zvyšujícího se počtu obyvatel světa a zároveň stárnutí populace. Cukrovka se totiž častěji vyskytuje u lidí ve středním věku a starších. Podstatnou měrou se ale na nových případech cukrovky podílí tak nezdravý životní styl a rostoucí míra obezity v populaci.

Počet onemocnění zůstal stejný anebo narostl v podstatě ve všech zemích.

"Pokud nevytvoříme lepší programy, které by u pacientů odhalovaly zvýšenou hladinu cukru v krvi, a nepomůžeme těmto lidem hlídat si váhu, cukrovka bude i nadále hlavním břemenem pro zdravotnické systémy na celém světě," varoval jeden z autorů studie Majid Ezzati.

* Cukrovka (diabetes) vzniká, když slinivka břišní (pankreas) tvoří málo inzulínu nebo netvoří žádný inzulín nebo když slinivka produkuje inzulín, ale tělo je vůči němu odolné, takže na něj nereaguje.
* Inzulín je hormon, který pomáhá tkáním využít glukózu (cukr), zdroj energie pro tělo. Bez dodávky inzulínu není diabetik schopen udržet hladinu cukru v krvi v rovnováze.
* Špatná kontrola glukózy v krvi může vést k tzv. hypoglykémii, tedy nízké hladině cukru v krvi. Je to stav, který, pokud je špatně zvládnut, může vést ke kómatu nebo úmrtí.
* Špatná kontrola glukózy v krvi ale může vést i k hyperglykémii, tedy stavu, kdy je hladina krevního cukru vyšší, než je normální. Tento stav může přispět ke komplikacím včetně slepoty, selhání ledvin a amputaci končetin.
* Cukrovka je také hlavním faktorem onemocnění srdce a cév a příčinou impotence mužů.

S léčbou cukrovky jsou už teď spojeny značné výdaje. Podle studie se v současnosti na celém světě zaplatí za inzulin a další léky 22 miliard liber (600 miliard korun), v roce 2015 už to bude 30 miliard liber (820 miliard korun).

Nebezpečná cukrovka v Česku
Obsah: V ČR trpí diabetem prvního typu necelá desetina z miliónu cukrovkářů a počet nemocných rychle stoupá; transplantace (klasickou metodou přenosu celé slinivky břišní s ostrůvky Beta-buněk) se dělají čtvrt století a bylo jich provedeno na devět tisíc.

Cukrovka bývá i dědičná

Diabetu je několik typů, nejčastější je typ 2. Předpokládá se, že se tento typ onemocnění rozvíjí na základě zděděné vlohy a obezity, která vznikla dlouhodobým přejídáním a nedostatkem pohybu.

DIABETES 1. TYPU vzniká nejčastěji v dětském věku či do 35 let. Může však vzniknout kdykoliv během života. Na základě genetických předpokladů si většinou organismus sám napadne a zničí buňky tvořící inzulín. Tento typ onemocnění se vyskytuje i ve vyšších věkových kategoriích, avšak pak ničení buněk probíhá pozvolněji a úplná závislost na inzulínu se rozvíjí po měsících až letech.

CUKROVKA 2. TYPU se obvykle se projeví po 40. roku života. Tělo není schopno přiměřeně reagovat na inzulín, který se v organismu tvoří. Někdy bývá také porušena jeho tvorba. I když se někdy inzulín k léčbě používá, není na něm pacient životně závislý, protože si ho organismus ještě vyrábí sám. Více než 80 % pacientů je obézních a pro tento typ cukrovky je typický rodinný výskyt.

Reklama

Související témata:

Související články

Každý pátý Čech je už obézní

V Česku stále přibývá lidí, kteří mají problémy s kily navíc. Každý třetí trpí nadváhou, každý pátý je už obézní. Tento trend vyšvihl Čechy až na samotný...

Prediabetes aneb Kdy se bát cukrovky

Cukrovka druhého typu je závažné onemocnění, které mimo jiné zvyšuje např. riziko cévních onemocnění, nádorů, oslepnutí i selhání ledvin.

Výběr článků

Načítám